Шефът на "Сиела Норма" се срещна със служебния премиер заради проблема с машините

Шефът на "Сиела Норма" се срещна със служебния премиер заради проблема с машините

Директорът на "Сиела Норма" Веселин Тодоров се срещна със служебния премиер Стефан Янев заради казуса около машините за предстоящите на 11 юли избори.

Още миналата седмица фирмата, която достави 9600 машини за вота през април, обяви, че няма да достави нови 1500 устройства за новия вот, защото предвидената максимална сума е прекалено ниска. Доставчикът заяви, че не би могъл да изпълни поръчката на цена по-ниска от 14-15 млн. лева. Същевременно ЦИК гласува бюджет от 6.5 млн. лв., който е на базата на поръчката от април и допълнителни анализи.

Самата държава пък предвижда до 8 млн. лева за допълнителни устройства.

Именно това е и причината за провелия се разговор между премиера и "Сиела Норма". След разговорите Тодоров посочи, че очаква Министерският съвет да вземе бързо решение, което да даде възможност на ЦИК пък да реши за бюджета.

"Много важно е решението да се случи до края на седмицата, но това е нашата технологична страна. Идва момент, в който ние и едва ли някой друг на света би могъл да свърши работата, така че този момент наближава много бързо. Ако нямаме отговор до края на седмицата, има голям риск да не можем да се справим, независимо от цената", твърди шефът на "Сиела Норма", която от години печели поръчките за машини за изборите, като едва тази година те бяха купени, а не наети.

Шефът на "Сиела Норма" обяснил на срещата в Министерския съвет какви са причините за исканата от фирмата сума. По думите му се очертава по-голям разход за транспортиране на машинтите, защото заради кратките срокове той трябва да се извърши по въздух - от Тайпе до Люксембург и от там до София, а не по море.

"Половината от разходите са за логистика, техници на място, инсталации на машините, работа в склада и може би другата половина е за производство на машините, транспортът на машините и дописване на софтуера за двата вида избори", каза пред журналсити Тодоров, цитиран от БГНЕС.

За предишните избори комисията подписа договор със "Сиела Норма" за доставка на 9600 устройства на стойност 35 999 000 лева без ДДС. И тогава обаче сумата не беше единствено за машини. Договорът предвиждаше още логистиката, обслужването на устройствата, както и обучението на ЦИК и на районните и секционните комисии за изборите през април.

ЦИК вече прекрати преговорите за допълнителните устройства, които трябваше да бъдат използвани за секциите зад граница с над 300 избиратели, както и за големите секции в страната. Освен от допълнителни машини ЦИК се нуждае и от модифициране на софтуера, който "Сиела Норма" е направила за предишните избори. В момента стои въпросът кой ще програмира устройствата, ако ЦИК и фирмата не сключат договор.

След срещата с Янев директорът на "Сиела Норма" обяви, че са предложили в случай, че не бъдат закупени новите машини, да се ангажират с поддръжката и логистиката на сегашните устройства. По думите му тогава ще могат да се вместят в средствата, с които ЦИК разполага, а именно 6.5 млн. лева без ДДС.

От думите му стана ясно, че все още не са получили парите от доставката на предишните 9600 машини, но по договор това трябва да се случи най-късно до 25 юни. Според него плащанията по този договор в размер на 43 млн. лева няма как да им даде възможност да намалят още цената по новия договор, защото за изпълнението на предишната поръчка са използвали кредити, а освен това имат да доплащат за доставените и използвани на 4 април машини.

В момента от ЦИК търсят и резервни варианти за намиране на допълнителни устройства, включително чрез наемане. Възможно е обаче и просто да бъдат използвани само наличните 9600 устройства.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?