Шефът на следствието “изнудвал” зам.-министър за “черни каси” на “Булгартабак”

Шефът на следствието “изнудвал” зам.-министър за “черни каси” на “Булгартабак”

Огромен скандал се завихря около Националната следствена служба (НСлС), след като Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) в четвъртък потвърди официално, че директорът на службата Ангел Александров е изнудвал зам.-министър и лобирал да се пълнят “черни каси” с парите на държавния холдинг “Булгартабак”.

Обвиненията срещу Александров, който е шеф на НСлС от февруари 2004 г. и смятан за протеже на ДПС, бяха отправени от неговата подчинена Таня Шарланджиева. В сряда Александров поиска от Висшия съдебен съвет (ВСС) дисциплинарно уволнение срещу Шарланджиева, която е изнасяла информация на свидетел по делото за “Топлофикация – София”. Става дума за шефа на консултантската компания “Фронтиер” Красимир Георгиев, известен като близък на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП).

Парламентът чака обяснение

“Всички чакаме обяснение по този въпрос. Според мен е проблем правосъдна система да има черни каси”, заяви пред Mediapool председателят на вътрешната комисия в НС Николай Свинаров (НДСВ), но не допусна шефът на НСлС, “когото познава от 20 години” да е участвал в пълненето на евентуални политически черни каси.

още

В четвъртък Шарланджиева обяви, че няма отношения с Георгиев, нерегламентирани в НПК и че процесуалните действия спрямо него били определяни от началника ѝ Ангел Александров, който искал ту да се забавят, ту да се ускоряват.

Натиск да се пълнят “черни каси”

Според обясненията на Шарланджиева, Александров искал да използва дългогодишното ѝ приятелство със зам.-министъра на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, за да прокара лобистки интереси в областта на хазарта, държавния резерв, както и да получи документи, уличаващи в престъпление шефа на “Булгартабак холдинг” Христо Лачев.

Нинова е председател на УС на “Булгартабак холдинг”. В миналото е била следовател, откъдето са ѝ близките отношения с Шарланджиева.

Тя забави с няколко часа реакцията си по тези твърдения, а след това излезе с официално изявление, разпространено от пресслужбата на ведомството. В него за пръв път държавна институция открито признава за “черни каси”, които се пълнят с пари на “Булгартабак”.

“От месеци съм обект на натиск от страна на директора на НСлС г-н Ангел Александров. Въпреки това съм потресена от това, докъде стигна той. Не съм се поддавала и няма да се поддам на опити за изнудване. Нямам и никакво намерение да пълня черни каси с парите на ”Булгартабак””, се посочва в изявлението.

От пресцентъра на МИЕ отказаха разяснения, като допълниха, че тези дни такива може да направи министър Овчаров. Същия ден на заседание на правителството коалиционният партньор ДПС отново блокира раздържавяването на "Булгартабак", като попречи да се приеме предложението за изваждане на цигарения холдинг от забранителния списък за приватизация.

Като участник в предишния кабинет ДПС осуети и тогавашните опити за продажба на дружеството, около което, както се твърди, са се навъртели доста "обръчи от фирми" на Ахмед Доган.

Единственият документ, който е получила следователката Зоя Иванова е получила от Нинова във връзка с “Булгартабак”, е бил ксерокопие от писмо от Румен Овачаров до Пламен Орешарски за назначаването на пълна ревизия на “Булгартабак”. Каза в четвъртък самата Зоя Иванова, която преди ден подаде оставка като шеф на отдел "Икономически престъпления" в НСлС.

Иванова, която също е приятелка на Нинова, напуска НСлС под натиск на Александров.

Натиск за лицензиране на чужда хазартна фирма

Запитани за какви лобистки “услуги” в областта на хазарта е ходатайствал шефът на следствието, Шарланджиева и Иванова заявиха, че членът на комисията по хазарта от министерството на Овчаров е трябвало да бъде убеден да гласува за лиценз на чужда фирма за внос на игрални автомати. Те отрекоха въпросната фирма да е на турския бизнесмен Суди Озкан.

Шарланджиева добави, че чрез нея Александров е искал съдействие от Корнелия Нинова за освобождаване на запаси от Държавния резерв, който е в ресора на заместничката на Овчаров.

“Не мога да съгласувам решения за освобождаване на запаси от Държавния резерв без никакви аргументи за такава необходимост, още по-малко да влияя на Комисията по хазарта да се лицензират фирми с недоказан произход на капитала. Никога няма да си позволя да участвам в такива схеми не само заради политическата отговорност, която нося, но и поради факта, че съм била следовател и си давам ясна сметка какви могат да бъдат последствията за мен самата рано или късно“, казва в отговор Нинова.

Тя отрича да има каквито и да е отношения с “Топлофикация -София”, с делата по източването му или със споровете около управлението му.

Прокуратурата солидарна с шефа на НСлС

Говорителят на главния прокурор Борис Велчев Маргарита Попова заяви пред Mediapool, че прокуратурата няма да си позволи да се намесва в лични нападки и може да действа само в рамките на своята компетентност при наличие на конкретни данни.

Наблюдаващият прокурор по делото за “Топлофикация” Божидар Джамбазов заяви, че няма наблюдения Александров да е определял интензитета на събирането на доказателства от Красимир Георгиев. По думите му случаят с Шарланджиева няма да провали разследването по делото.

“Поне моите надежди са такива. От това, което знам до момента, имам основание да се съмнявам, че Татяна Шарланджиева наистина е влияела на делото. В крайна сметка е депозирно искане до ВСС, който трябва да прецени”, каза Джамбазов и добави, че действията на следователката ще бъдат ревизирани.

Джамбазов смята, че не може да се говори за провал на делото, тъй като Шарланджиева не е единствената, която е разследвала случая, а има цял екип. Той определи случилото се като “скандално” и обяви, че се “радва бързата и адекватна реакция, след като е получил такава информация”.

Шарланджиева е била отстранена от делото за пране на пари срещу бившия шеф на “Топлофикация” Валентин Димитров още на 5 април, съобщи Джамбазов.

Това се е наложило заради прихванати телефонни разговори между нея и Георгиев, който е бил подслушван по друго дело. Шарланджиева не знаела и затова била непредпазлива. С изтичането на информацията се обяснява и фактът, че няколко сейфа на Валентин Димитров изненадващо се оказали празни точно преди прокуратурата да сложи ръка върху тях.

Цял ден шефът на НСлС не си вдигаше телефона, а от кабинета му отказаха всякакъв коментар по обвиненията на МИЕ и Шарланджиева.

За сметка на това оттам мотивираха искането за уволнение на следователката, която “виновно е допуснала груби нарушения на служебните си задължения при разследването” на бившия шеф на столичното парно Валентин Димитров.

“Същата е осъществила недопустими трайни контакти със свидетеля, след което е извършила действия по делото, чието съдържание показва, че е изтекла служебна информация. Шарланджиева умишлено е забавила и изнасянето на важни обстоятелства, което е осуетило предприемането на бързи и неотложни действия и затруднило своевременното разкриване на обективната истина”, се посочва в съобщението на НСлС.

Споделяне

Още по темата

Още от България