Шефът на следствието номинира соцдепутат и съдия за ВАС

И.д. шефът на националното следствие Румен Георгиев е внесъл първите две кандидатури за председател на Върховния административен съд, съобщиха от Висшия съдебен съвет.

Георгиев е номинирал соцдепутатът Александър Арабаджиев и съдията във ВАС Николай Урумов за председател на административния съд.

Миналата седмица Висшият съдебен съвет откри процедура за избор на нов шеф на ВАС, след като сегашният Владислав Славов предсрочно подаде оставка. Министърът на правосъдието Антон Станков обяви, че ще атакува процедурата като незаконна. Според него тя трябва да започне най-рано на 1 октомври - два месеца преди изтичането мандата на Славов начело на ВАС на 1 декември.

В специална декларация вчера Политическият съвет на НДСВ подкрепи Станков и обяви, че с оставката на Славов се цели "съзнателно създаване на условия за пристрастно и режисирано номиниране на нов председател". Депутати от БСП също коментираха, че ВСС бърза да определи бъдещия върховен административен шеф преди изтичането на своя мандат през декември, за да запази статуквото на свързваните със СДС висши магистрати в съвета. НДСВ разчита да вкара 11 души от парламентарната квота в бъдещия ВСС и предпочита новият състав да определи следващия шеф на ВАС - институцията, която контролира актовете на изпълнителната власт.

Близостта в позициите на НДСВ и Коалиция за България събра на разговор за съдебната реформа лидерите им в парламента Станимир Илчев и Сергей Станишев.

След днешната среща Илчев заяви, че във връзка с модернизацията на съдебната система нещата стават все по-конкретни, а някои и все по-императивни. Той посочи, че на 18 септември предстои второто четене на промените в Конституцията, че ВАС функционира в състояние на оставка на председателя и че след около месец и половина трябва да бъде попълнен съставът на ВСС.

След днешната среща Станишев посочи, че НДСВ и Коалиция за България имат обща позиция във връзка "с ускорения стремеж на сегашния състав на ВСС малко преди края на мандата си да постави обществото пред свършен факт с избор на нови висши магистрати".

Има обща политическа воля в България да се извърши ефективна съдебна реформа, което е необходимо, както във връзка с преговорите с Европейския съюз, така и за да има ефективно съдопроизводство за българите, отбеляза още Сергей Станишев. Позицията и на двете парламентарни групи е, че промените в Конституцията трябва да минат успешно и ускорено през Народното събрание, посочи лидерът на БСП. Вярвам че гласуването в четвъртък ще покаже волята на парламента, че е необходимо бързо да се приемат законите, които произтичат от измененията в основния закон, допълни той.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?