Шефът на следствието притиснат да се оттегли

Шефът на следствието притиснат да се оттегли

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров е под натиск доброволно да се оттегли от поста. Във вторник той дойде в прокуратурата за допълнителни обяснения по мегаскандала с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Преди това Александров се отби в кабинета на главния прокурор Борис Велчев, където остана известно време. По-късно Велчев заяви пред журналисти, че сред обсъдените въпросите е бил и този за оставката на Александров, но “отговор на този етап още няма”.

Така той косвено потвърди предположенията, че Александров може да си отиде заедно с министър Румен Овчаров, за когото също се говори, че ще се оттегли доброволно от правителството. По този начин ще бъде запазена и властовата “симетрия”. В момента и Александров, и Овчаров са в отпуск до приключването на прокурорската проверка по взаимно отправените обвинения в корупция, заплахи и изнудване.

Александров се счита за протеже на лидера на ДПС Ахмед Доган. За да бъде убеден да си подаде оставката, очевидно е било пуснато в действие “посредничеството” на главния прокурор Борис Велчев, който е близък до левицата.

Хипотезите за оттеглянето на Александров са две – той си подава сам оставката пред Висшия съден съвет (ВСС), който я приема, или петима членове на съвета или министърът на правосъдието внасят мотивирано искане за отстраняването му.     

“Някои противоречия”

Едва след беседата с обвинител номер едно, директорът на следствието намина през кабинета на зам.-главния прокурор Камен Ситнилски. Там е трябвало да се доуточнят “някои противоречия” в рамките на проверката, както Ситнилски обяви. 

Александров трябва да даде допълнителни разяснения по избухналия преди месец скандал, каза прокурорът. Шефът на следствието бе обвинен, че се опитвал да прокарва лобистки интереси по отношение на Държавния резерв, хазартни лицензи, както и за отклоняване на пари от “Булгартабак” за “черни каси”. Шефът на тютюневия холдинг Христо Лачев разкри миналия месец, че Александров му искал по 150 000 лв. месечно и посредничил за назначение на ДПС кадри. В отговор шефът на следствието каза, че получавал заплахи от Румен Овчаров и обкръжението му, включително с физическа разправа.  

“Има някои противоречия и някои неща, които трябва да бъдат поправени в рамките на прокурорската проверка”, обясни Ситнилски явяването на Александров.

Ситнилски още веднъж потвърди, че проверката е “бедна откъм веществени доказателства и факти и се основава предимно на свидетелски показания”.

Заместникът на Борис Велчев не знае Ангел Александров да е отклонявал “поканите” на прокуратурата да отиде и да каже още веднъж какво знае по случая. “Може да има известно забавяне, човекът може да е пътувал някъде, може да е имал някакъв друг ангажимент”, опита се да обясни Ситнилски. Той не знае някой от замесените в аферата лица да се е отрекъл от думите си по време на разследването, както и няма сведения следователките Татяна Шарланджиева  и Зоя Иванова, чиито изявления предизвикаха скандала, да са подлагани на тормоз от страна на Александров, за какъвто те говореха миналия месец.

Очаква се в четвъртък да бъдат оповестени официалните резултати от разследването на скандала, но по думите на Ситнилски това може да стане и ден по-рано.

“Една бележка” и “едни снимки”

Според неофициална информация, шефът на следствието във вторник е давал обяснения за бележка с името на собственик на хазартна фирма. Твърденията са, че Александров е предал на подчинената си следователка Зоя Иванов въпросната бележка с поръчение да я връчи на вече бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката Корнелия Нинова, която да ходатайства пред Комисията по хазарта в полза на фирмата.

Александров също така трябвало да даде обяснения за тайнствените “снимки от Боровец”. Те бяха споменати за пръв път в началото на скандала, когато Александров заяви, че тогавашният зам.-министър Нинова му ги искала в замяна на услуга. Слуховете свързват тези снимки с компромати срещу високопоставени личности, включително от ЕС. Настойчивите публични призиви на вътрешния министър Румен Петков и на самия Ангел Александров да не се спекулира с името на еврокомисаря по правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини дадоха основание да се смята, че става дума именно за кадри от прословутата му ски ваканция в София тази зима, дала основание на страни от ЕС да недоволстват, че Фратини твърде много се сближил с властите в страните, които трябва да наблюдава и контролира.

Споделяне

Още по темата

Още от България