Шефът на Сметната палата иска прокурорска проверка за в. "Земя"

Председателят на Сметната палата Георги Николов поиска главният прокурор Никола Филчев да разследва вестника на бившия шеф на Шести отдел в Шесто управление на Държавна сигурност о.з. полк. Димитър Иванов заради публикация в защита на рекламния договор на БНТ с руската "Видео Интернешънъл" (ВИ), в която Николов е оклеветен.

В информация, озаглавена "Нищят шефа на Сметната палата за корупция" днес в. "Земя" обвинява Николов, че е взел подкуп, за да даде отрицателно становище на палатата за ефекта от договора с руския рекламен монополист за БНТ.

Сметната палата, която следи за законосъобразното харчене на държавните пари от бюджетните предприятия, оцени контракта като рисков за БНТ и предупреди, че действието му може да се отрази неблагоприятно върху медиата през следващите години.

Според публикации в медиите в договора с руската фирма има клауза, задължаваща УС на БНТ да иска съгласието на "Видео интернешънъл" при подписването на всеки рекламен договор. Руската компания може да се намесва и в програмната политика на телевизията, като дава идеи за нови предавания. Контрактът предвижда огромни неустойки, ако бъде прекратен предсрочно, а също и големи отстъпки при продажбата на рекламно време от БНТ.

Прокуратурата вече проверява БНТ заради това, че има два идентични договора, сключени с конкурентните фирми - с руският рекламен монополист "Видео Интеренешънъл" (ВИ) и с "Пиеро 97", която се свърза с българския рекламен бос Красимир Гергов, захранващ с реклама телевизия Би Ти Ви.

"Николов не за първи път изпълнява мръсни поръчки, но сега явно е взел и доста пари", пише "Земя", позовавайки се на анонимни източници от комисията за борба с корупцията в Народното събрание. Според същите източници депутати смятали да сезират комисията, защото Николов е нарушил закона като е оповестил публично резултатите от проверката. "Земя" твърди също, че Николов е превишил правомощията си като внушава, че в обществената телевизия се въртят далавери.

Нарушения би имало, ако са обявени конкретни клаузи от търговския договор, което Сметната палата не е направила - тя оповести заключение въз основа на фактите, коментираха юристи.

Николов обяви, че за изясняване на фактите е готов да се яви в парламентарната Комисия за борба с корупцията, както и да публикува подадените от него имотни декларации. В становището по договора палатата е подходила отговорно и не се е ръководила от политически и корпоративни интереси, заявява председателят на Сметната палата, цитиран от БТА.

Атанас Щерев от НДСВ отрече пред Mediapool.bg някой от колегите му да е повдигал въпроса, нито да е имал претенции към Георги Николов и въобще към Сметната палата. Въпроси имаше към Кирил Гоцев и Управителния съвет, поясни д-р Щерев.

В публикацията на "Земя" се намесва и финансовият министър Милен Велчев, който бил "бесен от силовите изяви на шефа на палата в услуга на телевизията на Мърдок" - визира се интервю на Николов по Би Ти Ви по повод скандалния договор на Гоцев с руснаците.

Велчев бил получил уверение от подчините си експерти, че договорът с ВИ не нарушава интересите на БНТ.

Междувременно в четвъртък БТА разпространи становището на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол (АДВФК), което се разминава със становището на сметната палата. Одитът смята, че договорът на БНТ с "Видео Интернешънъл - България" ООД като цяло отговаря на законовите изисквания, независимо от някои пропуски, за които са направени съответните препоръки.

Като най-сериозно нарушение е констатираната липса на предварителен контрол от страна на финансовия контрольор на БНТ. Според АДВФК това не прави договора незаконосъобразен, но води до повишаване на риска от извършване на незаконосъобразни действия и означава, че въведените системи за финансово управление и контрол в БНТ не функционират достатъчно ефикасно.

Сключването на конкретния договор за посредничество и/или пряко представителство не е незаконосъобразно от гледна точка на неговия предмет, смятат финансовите контрольори. Според одита подписването на договора е в правомощията на генералния директор съгласно Закона за радиото и телевизията.

Независимо, че законът не изисква задължително утвърждаване от УС на БНТ на договор за търговско представителство без определена стойност, фактът че Гоцев заобиколи УС даде основание да бъде атакуван за непрозрачно управление на обществената телевизия от депутати и членове на СЕМ.

За разлика от негативните очаквания на Сметната палата за ефекта от договора Агенцията смята, че към момента не е в състояние да прецени бъдещото изпълнение на договора и заложените клаузи от взаимна изгода.

Договорът би могъл да бъде изключително изгоден за БНТ при максимално уплътняване на годишното рекламно време, особено през юни, когато БНТ ще предава пряко Европейското първенство по футбол в Португалия, както и Олимпийските игри в Атина, Гърция. Това от своя страна би довело до значително повишаване на базата за постъпления от реклама и спонсорство за следващите две години, посочват от АДВФК.

Одиторският екип счита, че задължението за изплащане на три милиона лева няма характера на неустойка, тъй като неустойката е уговорена между страните обезщетение за претърпени вреди в резултат на неизпълнение или лошо изпълнение на договорните задължения. В конкретния случай се касае за уговорена от страните възможност за прекратяване на договора.

Споделяне

Още от България