Шефът на софийската дирекция по горите арестуван заради незаконен дърводобив

Шефът на софийската дирекция по горите арестуван заради незаконен дърводобив

Директорът на Регионалната дирекция по горите в София Милко Христов е бил задържан като лидер на организирана престъпна група, занимаваща се с незаконен добив и търговия с дървесина, съобщиха от специализираната прокуратура във вторник. Заедно с него са арестувани и шефът на Държавното горско стопанство в Своге Петър Петров, двама горски стражари от подопечното му стопанство и още едно лице.

В рамките на акцията през деня са извършени претърсвания в служебни помещения в Регионална дирекция по горите - София, и в Държавно горско стопанство - Своге. Обиски е имало и жилища в София и Своге, както и в база в с. Батулия, общ. Своге, която е била стопанисвана от двама от арестуваните. В тази база са били открити незаконно държани 5 пушки и голямо количество боеприпаси.

Действията по претърсване и разпити на свидетели продължават и в момента.

Според данните на спецпрокуратурата, групата за незаконен добив и търговия с дървезина е действала от 2014 г.

Налице са доказателства за извършени кражби на части от специализирана горска техника, умишлен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия, без надлежно разрешение, допълват от държавното обвинение.

Милко Христов бе назначен на поста в началото на 2017 г., след отстраняването на предишния директор Мартин Иванов без обяснения от страна на шефа на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов, който пък миналата седмица подаде оставка, след като се разбра, че свързана с него фирма е доставяла на завишени цени колове за строежа на оградата срещу чумата по свинете.

Споделяне

Още от България