Шефът на Софийския градски съд поиска извинение от премиера

Калоян Топалов чувал, че "кафявите медии" искали 200 000 евро, за да спре дискредитирането му

Шефът на Софийския градски съд поиска извинение от премиера

Председателят на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов поиска в петък премиерът Бойко Борисов да му се извини заради твърденията си, че е обвързан с ДСБ. Той обясни, че никога не е имал връзки с партии и призова Борисов да предостави доказателства или да се извини.

"(Ако няма доказателства) В противен случай бих го помолил публично да се извини на мен и на ръководството на съда, защото това е нормално поведение в страните, към които непрекъснато да се причислим, а е и едно може би наистина мъжко поведение", каза Топалов.

Преди ден подобен призив отправи и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. В интервю за Mediapool премиерът обясни, че определени съдии, включително Панов и Топалов, имат връзка с ДСБ. Лозан Панов коментира, че единствената му връзка с тази партия е искането му за "радикална съдебна реформа".

"Съдът се управлява от мен и моя екип на базата на ясни и прозрачни правила, а не въз основата на задкулисие, договорки и натиск", обясни шефът на СГС Калоян Топалов.

Той подчерта, че ръководството на съда полага неимоверен труд и усилия, за да реформира институцията, каквито досега не са полагани поне през последните 15 години. Той напомни, че реформаторските му усилия са били съпроводени с непрестанна медийна война, която слиза на "най-долно, махленско, шуробаджанашко ниво".

"На мен ми омръзна да слушам как аз лично съм поръчан в определени медии да бъда омаскарен и дискредитиран, да слушам как трябва да се платят суми около 200 000 евро, за да мога да бъда оставен на мира, не е ясно за колко време. Намекват ми за разни флашки, които хвърчат с готови написани статии от някакви институции до определени медии", каза Топалов.

Той разказа за контакти с колеги от други европейски страни, които споделяли, че безспорно има недопустима намеса в работата на българския съд. "Няма да се учудя, ако тази тема бъде предмет и на следващия мониторингов доклад", каза Топалов.

Споделяне

Още от България