Шефът на "Спектър нет" във Варна прободен с нож

Многобройните посегателства срещу информационни оператори във Варна достигнаха своята кулминация, когато в сряда вечерта е бил пребит и прободен с нож пред дома му техническият директор на „Спектър нет“ в града Иван Чивчибашиев. През последните месеци са прерязани и унищожени магистрални оптични кабели на операторите "Спектър нет", "Херос комюникейшънс", "Ариел ТВ", "Варна нет" и "Ариа нет", съобщи в четвъртък изпълнителният директор на дружеството Теодор Захов, който е председател на Сдружението за електронни комуникации (СЕК). В резултат на посегателствата са прекъснати опорните мрежи, затруднена е дейността и са нанесени щети за десетки хиляди лева.

Според Захов зад вандалските актове и насилието стои нелоялна конкуренция в лицето на „Интербилд“.След всеки инцидент потърпевшите са се обръщали към полицията, но досега не са получили съдействие.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), която осъди нападението над Чивчибашиев, изрази тревога, че правоохранителни инстанции не са оказали необходимото съдействие на засегнатите оператори. „Нелоялната, агресивна конкуренция се превръща в перманентна практика”, се казва в декларацията на КРИБ.

Нападението срещу Иван Чивчибашиев е бруталното престъпление е очевиден опит за сплашване на мениджмънта на компанията, заяви Теодор Захов, според когото събитията във Варна “добиват мрачен оттенък”.

Захов разказа, че от много време насам фирмата "Интербилд” започва да се бори със своята конкуренция по всякакви нелегални начини. Това се случва с поставяне на бомби пред офиси, пребиване на служители на фирмите, рязане на кабели. 

"Интербилд" е собственост на Бойко Ангелов, който през 2003 г. е прострелян с три куршума, но без опасност за живота му. Твърди се, че е човек на групировката СИК. Бил е съсобственик на варненската телевизия RD-ТV, но по-късно продал дяловете си и се съсредоточил върху бизнеса като интернет-доставчик.

Според Захов тези действия на "Интербилд” засега са оставали скрити, защото доставчиците, срещу които е действано, са премълчавали от страх. “Спектър Нет” вече е подала седем жалби в полицията за действията на "Интербилд”, но резултат не е имало.

Инцидентът срещу Чивчибашиев е станал около 20.00 ч. в сряда пред дома му. Той е бил прободен с нож на три места от трима неизвестни извършители. Състоянието на Чивчибашиев не е много добро, но животът му е вън от опасност, информира на пресконференция шефът на "Спектър нет“ АД.

Часове преди инцидента, в 14.30 часа, на среща между Интернет операторите във Варна и началника на областната полиция, е обсъждана “компютърната война” в града. На срещата обаче не са присъствали представители на "Интербилд”. Собствениците на “Интербилд” се занимават и с друг бизнес и са познати на полицията, твърдят от "Спектър Нет”. Според Захов – в случая “сенчестият бизнес посяга на легалния”. Според Захов единият от собствениците на "Интербилд” в миналото е участвал в престрелка.

Всички членове на СЕК са солидарни в мнението си, че трябва да се предприемат сериозни мерки с всички възможни законови и граждански средства, за да се преустановят криминалните действия в морската столица.

КРИБ от своя страна настоя преките извършители и техните подбудители да бъдат уличени и наказани веднага и с цялата строгост на закона. Единствено този подход ще гарантира прекратяването на този конфликт и предотвратяването на потенциални нови кризисни ситуации, посочва организацията.

"Българският бизнес, обединен в КРИБ, желае да работи в нормална европейска среда, в която човешкият живот представлява висша ценност и правоохранителните органи се съобразяват с това“, се казва в декларацията.

Споделяне

Още от Бизнес