Шефът на Спешна помощ: Протестът не е попречил на линейките

Фандъкова издаде четвърта заповед за незабавно предимство на Спешна помощ и пожарни

Протестът не е попречил на линейките на Спешна помощ да стигнат навреме на бул. “Цариградско шосе” след катастрофата, при която пиян таксиметров шофьор помете 12 души в сряда вечерта. Това каза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Георги Гелев в петък пред БНТ.

По думите му всичките 6 линейки са били на мястото на инцидента в рамките на стандартните 15 минути.

Първата линейка е дошла на 4-ата минути от подаването на сигнала, а всичките шест екипа са пристигнали до 15-та, тоест в границите на стандарта - време на достигане 20 минути, обясни още д-р Гелев. Колите на Спешна помощ са тръгнали от различни места в София, за да окажат помощ на 12-те пострадали и затова са достигнали до мястото на инцидента без проблеми. "Блокадата на "Цариградско шосе" би могла да попречи, ако те тръгват от централата ни, а в случая те не тръгват от там", уточни още той.

Преди ден прокуратурата заяви, че “автомобилът на Спешна помощ е пристигнал на местопроизшествието със закъснение от 12 минути, не е бил пропуснат от протестиращите да се движи по бул. “Цариградско шосе” и се е наложило да използва обиколен маршрут. Това попречило на лекарите и служителите в звеното Спешна помощ да се отзоват навреме на подадения сигнал на телефон 112”.

Протестиращите обявиха това за нагла лъжа, тъй като не само присъстващите на демонстрацията, но и охраняващите ги полицаи и камерите за видеонаблюдание в София свидетелстват за обратното. Снимки от сряда вечерта, както и видео, качено в Youtube, показват, че протестиращите не са затруднили по никакъв начин придвижването на линейката.

Софийска градска прокуратура поиска в четвъртък писмено становище от Столична община и от СДВР.

По този повод кметът на София Йорданка Фандъкова издаде в петък поредна заповед, с която нарежда участниците в протестни мероприятия и шествия да осигуряват незабавно безпрепятствено придвижване на специализираните автомобили на Спешна помощ, на Пожарна и аварийна безопасност и на Гражданската защита, съобщиха от общината.

В становището до прокуратурата се казва, че от 14 юни т.г. в Столичната община постъпва информация от СДВР за спонтанни протести, които се организират в социалните мрежи. По повод на тази информация има издадени три заповеди с дати 14, 17 и 20 юни, с които кметът възлага на директора на СДВР да предприеме всички необходими действия, за да не се допускат нарушения на обществения ред и извършването на престъпления по време на мероприятия, свързани със струпването на значителни групи от хора.

В заповедите се визират недопускането на всякакви обстоятелства, застрашаващи живота и здравето на гражданите, като последната от тях е със срок до приключване на протестните действия, се казва в съобщението на Столичната община.

Към настоящия момент МВР с помощта на Столичната община реализират всички необходими действия с оглед недопускането на нарушаване на обществения ред, както и за защита живота и здравето на гражданите, е посочено в становището на общината до прокуратурата.

При трагедията, разиграла се на автобусна спирка на Цариградско шосе, загина 27-годишна жена. Следващите 24 часа остават критични за 6-годишното момиченце, което пострада тежко в катастрофата.

Д-р Михаил Карафезов, медицински директор на болница "Света Анна", съобщи пред БНТ в петък, че на детето практически е сменена почти всичката кръв, защото са му прелети около 4.5 литра кръв. Според лекарите на това се дължи лекото влошаване в състоянието му. Момиченцето е прекарало тежка нощ, но изследванията били обнадеждаващи, защото показвали, че мозъкът на детето функционира, съобщи още д-р Карафезов.

Майката, която е с две счупени ребра, вече е в стабилно състояние. В болница за лечение остават шест от всички 12 пострадали.

Споделяне

Още по темата

Още от България