Шефът на спецпрокуратурата пред уволнение заради човек на Златко Баретата

 Светлозар Костов Снимка: БГНЕС

Шефът на Специализираната прокуратурата Светлозар Костов е заплашен от дисциплинарно уволнение, защото без проверка е отложил изпълнение на присъда на Росен Петров-Животното, съобщават от държавното обвинение в четвъртък.

Росен Петров – Животното бе осъден на 5 години и 2 месеца затвор като член на групата за разпространение на наркотици на Златко Баретата и за шофиране в пияно състояние.

Прокурор Костов е решил да отложи изпълнението на присъдата заради заболяване на осъдения. Животното обаче бил арестуван в сряда, докато бил на почивка в Несебър. Той е заподозрян, че е бил и един от най-активните участници във футболната агитка на ЦСКА, предвождана от Гриша Ганчев, която нахлу в зоналния съвет на БФС на Националния стадион "Васил Левски".

Всичко това е показало, че Росен Петров всъщност не е болен, а прокурор Светлозар Костов е отложил изпълнението на присъдата му без да провери фактите.

Росен Петров е вкаран в затвора едва в четвъртък, тъй като на 17 юли прокурор Светлозар Костов е отложил изпълнението на наказанието. На 10 юли адвокатът на Петров е депозирал молба за отлагане на изпълнението заради заболяване на осъдения и предстояща през септември операция във Военномедицинска академия. Към молбата са били приложени и три медицински документа, в които на латински е вписана някаква диагноза.

Наблюдаващият прокурор по делото е бил на мнение, че Петров не страда от тежко заболяване. Шефът му Светлозар Костов обаче е приел, че заболяването, макар и неясно какво точно, е тежко и представлява пречка да започне изпълнение на наказанието. Костов така и не проверил какво означава написаната на латински диагноза.

В постановлението му е посочено, че "…заболяването води до сериозни трудности и понякога дори невъзможност за движение на съответния крайник, респ. на тялото, придружено от болки, а след оперативната намеса в зависимост от резултата се провежда рехабилитация, която също отнема немалък период от време", съобщават от прокуратурата.

Проверката на Апелативната специализирана прокуратура е установила, че представените документи от прокурор Светлозар Костов не са достатъчни. Той не изискал каквото и да е експертно мнение за възможна несъвместимост на заболяването с привеждането на Животното в затвора.

Още повече, че участието на Петров в нахлуването в БФС и почивката в Несебър потвърждават, че здравето му не пречи да бъде вкаран в затвора, уточняват от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура.

След този случай шефката на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова е поискала от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу Костов за допуснати нарушения при изпълнение на наказанието на Росен Петров. Попова е предложила той да бъде уволнен. Същевременно прокурор Попова е предложила и отстраняването му от длъжност за срок от 6 месеца.

Ако ВСС образува производство, то ще е четвърто срещу Светлозар Костов, след като две бяха образувани по предложение на главния прокурор, а трето - по предложение на членове на съвета. Досега нито едно от тези производства не е приключило.

Споделяне

Още по темата

Още от България