Шефът на Спецпрокуратурата става заместник на Цацаров

Шефът на Спецпрокуратурата става заместник на Цацаров

Ръководителят на Спецпрокуратурата и обвинител по делото КТБ Иван Гешев ще бъде избран за заместник на главния прокурор Сотир Цацаров. Това става ясно от публикувания дневен ред за прокурорската колегия на ВСС за другата седмица.

По този начин магистратът ще стане третият заместник-главен прокурор към Върховната касационна прокуратура. Мястото на заместник на Цацаров се освободи, след като Борислав Сарафов беше избран за ръководител на Националната следствена служба. Тогава главният прокурор поиска от ВСС броят на неговите заместници да бъде свит от трима на двама и обясни, че няма да посочва нов свой заместник.

Няколко месеца по-късно в началото на юни обаче той поиска от прокурорската колегия да открие нов, трети щат за негов заместник. Тогава той обяви, че новият заместник ще отговаря за осигуряване на методическо ръководство на Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Изборът на Гешев ще означава, че Спецпрокуратурата остава без ръководител, като за поста ще бъде обявен конкурс.

Бъдещият заместник на Цацаров пое множество дела за корупция като шеф на спецпрокуратурата, но повечето от тях бяха прекратени или върнати от съда. Името на наследника му не е ясно.

Гешев се е образовал като юрист в Академията на МВР, после е бил оперативен работник в 5-то РПУ в София, следовател, а през 2006 г. става районен прокурор в София. Стана началник в спецпрокуратурата през 2016 г. без опонент в конкурса.

Преди време в. "Капитал" писа, че Гешев е един от прокурорите, които отказват да подпишат обвинения срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев (по досъдебно производство срещу неизвестен извършител, присвоил 18 млн. лв. в полза на "Уорли Парсънс" - фирма, изпълнител по договора с НЕК за АЕЦ "Белене"). Впоследствие той е преместен за няколко месеца в прокуратурата в Перник.

В петък, позовавайки се на свои източници "Капитал“ съобщава още, че издигането на Гешев в държавното обвинение, е първият по-значим ход в разместванията в обвинението, свързани с наближаващия край на мандата на Сотир Цацаров.

Седемгодишният мандат на близкия до ГЕРБ и ДПС главен прокурор изтича през септември 2019 г., но в съдебната система се коментира, че е възможно той да напусне преждевременно поста заради назначение в международна организация или в Конституционния съд (в края на лятото трябва да бъдат избрани четирима нови конституционния съдии).

Депутати обясниха пред Mediapool, че парламентът ще избере своята квота в КС в края на септември. Има вероятност за поста да бъде излъчена министърът на правосъдието Цецка Цачева.

"Цацаров няма да го изберем ние“, казаха народни представители и също потвърдиха, че са чували слуха, че шефът на обвинението отива в КС. "Най-вероятно ще влезе от квотата на съдебната власт, иначе много ще се политизира случаят“, казват още парламентаристи.

По информация на "Капитал“ пък при евентуално оголване на поста на главния прокурор Гешев може да бъде избран за изпълняващ длъжността до избора на следващ ръководител на държавното обвинение.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?