Ако Цветанов не поднови диалога си със СФСМВР

Шефът на сръбския полицейски синдикат води у нас "влак с 2000 души"

Велко Миялович препоръча на колегите си да поставят на ГЕРБ предизборен ултиматум

Миялович (в средата с черното сако) предвожда протест на сръбски полицаи в Белград. Снимка: Полициjски синдикат Србиje

"Влак с 2000 души" – сръбски полицаи, може да се озове в България, за да подкрепи евентуален протест на българските им колеги срещу вътрешния министър Цветан Цветанов.

 

Това заяви във вторник шефът на сръбския полицейски синдикат Велко Миялович по повод едностранно прекратеното споразумение за социален диалог между силовото ведомство и Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

 

Миялович, който е бивш кадър на спецчастите в западната ни съседка, е у нас във връзка с началото на общ проект между полицейските синдикати в Холандия, България и Сърбия, финансиран от ЕК.

 

Той предвижда анализ на социалния диалог между вътрешните министерства и профсъюзите на органите на реда в трите страни през последните 20 години. В края на проекта се очаква в Еврокомисията да бъде внесен общ доклад с констатации и препоръки за развитието на диалога в бъдеще.

 

Миялович разказа, че след създаването на сръбската организация през 2006 г. колегите му са били в подобна ситуация, като сръбското вътрешно министерство категорично е отказвало да вдигне заплатите в системата.

 

Сърбия – крачка пред България

 

"Като човек, идващ от Сърбия, очаквах, че само с влизането си в ЕС, България ще бъде крачка пред нас, но за съжаление това не се е случило", коментира синдикалистът, добавяйки, че "изглежда правителството ви има нещо против собствените си граждани".

 

По думите му, поддържайки ниския социален статус на разследващите, управляващите у нас рискуват стабилността на националната сигурност и създават условия за разрастването на престъпността. Миялович дори отбеляза, че при подобно поведение на правителството "гражданите трябва да се погрижат тази партия (ГЕРБ – бел. ред.) да не влесе повече във властта".

 

Сподели и, че след организирането на множество полицейски протести и стачки в Сърбия, тамошното вътрешно министерство е склонило да вдигне заплатите на полицаите със задна дата. Така възнагражденията на сръбските служители на реда са достигнали 420 евро веднага след назначаването плюс 100 евро бонуси. При средна заплата за страната – около 360 евро.

 

Миялович разказа също, че синдикатът му е успял да издейства това ниво на заплащане чрез подписването на колективен трудов договор преди последните парламентарни избори в Сърбия през май тази година.

 

Предизборен ултиматум

 

"Аз бях много нахален и използвах ситуацията преди изборите. Трябваше да ги платят, защото идваха изборите. Не е достатъчно само да говорите, трябва да им покажете, че може да ги ударите", продължи лидерът на сръбския полицейски синдикат, уточнявайки, че всяко правителство твърди първоначално, че няма откъде да намери пари за такива искания.

 

По време на представянето на проекта за социалния диалог шефът на СФСМВР Валентин Попов заяви, че няма никакъв напредък в преговорите по исканията на синдиката за увеличение на заплатите на родните полицаи.

 

Добави и, че в момента колегите му изчакват изтичането на едномесечното предизвестие за прекратяването на споразумението с МВР, за да видят дали кабинетът на министър Цветанов ще инициира сключването на нов такъв документ.

 

Ненадеждно правителство

 

Жаклин Хърт, представител на полицейския профсъюз в Холандия, коментира, че подобно положение води до засилване на корупционните практики, до занижаване на ефективността на разследващите и до драстична загуба на общественото доверие в полицията.

 

Във видеообръщение президентът на Европейския полицейски синдикат Герит Ван д Камп определи решението на Цветанов да прекрати споразумението си със СФСМВР като "ненадеждно", уточнявайки, че това показва, че "министърът не приема сериозно полицията, както и, че правителството не е надеждно при изпълнението на поетите ангажименти". ГЕРБ бе първата партия, която подкрепи протестите на полицаите през зимата на 2008 г., когато министър бе депутатът от левицата Михаил Миков.

 

Споразумението между Цветанов и СФСМВР бе прекратено в началото на месеца, след като от синдиката отказаха да приемат алтернативното предложение на ведомството за вдигане на месечните ваучери за храна на полицаите до 120 лева на човек. Последва обща декларация на останалите 5 профсъюза в системата, които открито подкрепиха министъра си и призоваха колегите си да не излизат на протести, защото това е доказано неефективна мярка.

Споделяне

Още по темата

Още от България