Шефът на столичното парно ще бъде махнат заради блокираните пари в КТБ

Стоян Цветанов, сн. БГНЕС

Изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Стоян Цветанов най-вероятно ще бъде отстранен от поста си заради това, че дружеството е държало парите си в затворената от централната банка "Корпоративна търговска банка" и сега няма достъп до 80 млн. лв.

Вероятно главата на Цветанов, който е назначение на ГЕРБ, ще бъде взета на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. В понеделник съветници от БСП възроптаха срещу това, че шефът на топлофикацията е държал парите на дружеството в КТБ и то на по-ниска лихва, тъй като средствата стояли в разплащателна, а не в депозитна сметка. По-късно председателят на общинския съвет Елен Герджиков посочи в изявление до медиите, че и ГЕРБ са  оттеглили доверието си от Цветанов, след като той не е дал задоволителен отговор на въпроса защо всички средства за инвестиции са в една банка.

"Въпросът за смяна на директора на "Топлофикация - София" ще поставя за решаване пред Столичния общински съвет, в чиито правомощия е изборът на ръководствата на общинските търговски дружества, а не на пресконференция като колегите от БСП", обяснява Герджиков.

Герджиков е поискал от директора на "Топлофикация" да поеме отговорност за това свое действие, защото решение на съвета на директорите няма.

Той припомня, че "Топлофикация - София" има 26 сметки в 8 обслужващи банки, които са обявени публично на сайта им, а и в месечните фактури, по които всеки клиент или контрагент може да се разплаща. Не би трябвало да има затруднения с разплащанията на "Топлофикация - София". Дружеството изпълнява всички оперативни разходи, заплати и осигуровки, тъй като блокираната сума в КТБ е била предвидена за инвестиционната програма, чието изпълнение за съжаление ще бъде затруднено, се посочва още в съобщението.

Стоян Цветанов заема поста от края на 2010 г. и по негово време дружеството излезе на печалба въпреки натрупаните просрочени задължения за стотици милиони от времето, когато дружеството се управляваше от държавата.

Общинската топлофикация обаче попадна под обстрела на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от БСП, който постави ултиматум дружеството да плати газовия си дълг за над 500 млн. лв. към Б"Българския енергиен холдинг". В противен случай може да му бъдат спрени доставките наесен, а столичани да трябва да си купуват бойлери, каза през пролетта Стойнев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?