Шефът на Световната банка не желае да се оттегля

Шефът на Световната банка не желае да се оттегля

Президентът на Световната банка Пол Улфовиц заяви, че няма да подаде оставка, въпреки скандала за злоупотреба със служебно положение.

Работата ми е важна и възнамерявам да я продължа, заяви Улфовиц в неделя пред журналисти след продължили два дни и половина срещи с представители на банката.  

Запитан дали при създалата се ситуация ще може да изпълнява ефективно функциите си, той отговори, че получил подкрепа от различни места.

“Аз вярвам в мисията на тази организация, аз вярвам, че мога да се справя”, заяви Улфовиц.

Той бе поставен под натиск да подаде оставка след като стана ясно, че е помогнал на приятелката си Шаха Риза да се прехвърли на високоплатена длъжност в Държавния департамент.

Комитетът по развитието на Световната банка разпространи по-рано комюнике, в което се изразява дълбоко безпокойство от скандала.

Преди два дни Улфовиц бе подкрепен от Белия дом, откъдето заявиха, че той все още се ползва с пълното доверие на президента Джордж Буш.

Миналата седмица Улфовиц поднесе официално извинение за ролята си в споразумението, при което приятелката му, служител в Световната банка, е изпратена на нова работа в Държавния департамент с чувствително повишение на заплатата.

Бордът на директорите на банката обсъжда случая, нека го оставим да приключи, каза Улофовиц на пресконференция в неделя. Той отклони въпросите дали възнамерява да подаде оставка, като каза, че няма да предрешава решението на борда.

Улфовиц стана президент на Световната банка след като беше заместник-министър на отбраната на САЩ в периода 2001-2005 г. В това си качество той бе сред архитектите на военната инвазия в Ирак през 2003 г. и един от най-критикуваните членове в администрацията на Буш, припомня СиЕнЕн.

Британският вестник "Сънди телеграф" пише в понеделник, че страните от ЕС са взели решение да прекратят предоставянето на финансиране на Световната банка, докато начело на институцията е Пол Улфовиц.

Холандският министър на развитието Берт Коендърс смята, че случващото се е съществена криза за Световната банка.

“Аз не искам да прикривам факта, че имам съмнение за функционирането” на институцията, каза министърът, цитиран от Ройтерс.

Според него на банката ѝ липсва ясно усещане за посока и изрази надежда, че бордът ще стигне до решение, разглеждайки проблема като неотложен.

“В момента има и липса на доверие в ръководството и мениджмънта, това е нещо, което трябва да се реши”, каза холандският министър.

Германският министър на развитието намекна, че в бъдеще Световната банка може  да срещне трудности при осигуряването на финансиране от страните членки.

“Институция като Световната банка живее чрез своя морален авторитет и надеждност”, заяви Хайдемари Вицорек-Цеул.

В комюникето, излъчено от името на 24 министри на развитието и на финансите след срещата им във Вашингтон, се казва, че за банката е важно да поддържа своята надеждност, репутация, както и мотивацията на служителите.

Асоциацията на служителите в банката повтори призива към Улфовиц да напусне.

“Не виждаме как той може да възстанови отново доверието, което загуби. Мисля, че той не разбира напълно колко много навреди на организацията”, заяви Алисън Кайв, председател на асоциацията.

Скандалът е свързан със събития, станали малко след като Улфовиц оглави Световната банка през 2005 г. Неговата приятелка Шаха Риза, която е родена в Либия, бе прехвърлена от банката в Държавния департамент на САЩ, за да се избегне конфликт на интереси. На новата длъжност тя получава повишения и заплата ѝ скача в пъти повече от заложеното в регулациите на банката, заявиха служители от асоциацията.

Бордът на финансовата институция каза, че е не е одобрявал повишението в заплата на Риза.

Споделяне

Още от Свят