Шефът на Световната банка предлага на ЕК да съфинансира български европроекти

Президентът на Световната банка Робърт Зелик, който посети България на 10 август, е изпратил до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу писмо, в което посочва възможностите за съфинансиране от страна на Световната банка на проекти на ЕС в България.

Робърт Зелик отбелязва, че "като първа стъпка е предвидено незабавното преструктуриране на проектите на Световната банка в областта на транспорта и общинската инфраструктура, за да се увеличи подкрепата за подготовката, изпълнението и отпускането на средства по проектите, финансирани от европейските фондове."

В писмото си шефът на Световната банка изтъква, че "българското правителство признава собствените си институционални ограничения, които възпрепятстват оползотворяването на европейските фондове".

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която преди да заеме този пост работеше именно в Световната банка, обяснява пред "Фокус”, че писмото на президента на Световната банка е в контекста на отношения, които са се изградили в годините между ЕК и банката.

"Това е практика, която съществува и в други страни, където комисията и Световната банка обединяват усилията си, за да поддържат инвестиционната политика на дадено правителство, както в нови страни-членки, примерно – Полша, Румъния, така и в много трети страни – там, където комисията и Световната банка работят по проблемите на развитието”, заяви Кристалина Георгиева по повод предложението за сътрудничество между Световната банка и Европейската комисия по отношение на България.

Тя обяснява, че същността на предложението е в това средствата на банката да заместят липсващото в условия на криза българско бюджетно съфинансиране при европейските проекти, което да улесни усвояването на предоставените на България европейски фондове.

Говорителят на Барозу Марк Грей заявил пред БНТ, че председателят на ЕК ще се запознае със съдържанието на писмото и ще отговори.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?