Шефът на тайния архив беше “елиминиран”

Защо българските власти мълчаха за смъртта на шефа на архива в Националната разузнавателна служба до момента, в който новината бе съобщена от базиран в Лондон новинарски интернет сайт, а веднага след това обявиха, че става дума за самоубийство, като е известно, че аутопсията и разследването отнемат поне две седмици. Този въпрос задава в сряда италианският вестник “Джорнале”, който публикува статия за убийството на Божидар Дойчев, предаде Kafene.net.

Римският в. "Република" припомня, че сред документите, за които е отговарял Дойчев, били и онези, които са свързани с атентата срещу папа Йоан Павел II, както и с убийството на писателя Георги Марков в Лондон. "Република" допълва, че неочакваната смърт на Дойчев поставя много въпросителни около това, дали наистина става въпрос за самоубийство, като се има предвид, че след две седмици Народното събрание ще гласува за отварянето на архивите от комунистическо време. Въз основа на новия закон ще бъдат отворени и архивите на разузнаването, включително и тези за атентата срещу папата, пояснява изданието.

"Република" пише, че според официалните власти Дойчев се е самоубил, но че според неговите приятели и съпартийци става въпрос за елиминиране в истинския смисъл на думата или за подтикване към самоубийство. Това се дължало на факта, че Дойчев бил под натиск да унищожи деликатни и опасни документи, които щели да бъдат разкрити.

Вестникът определя като доста обезпокояваща серията от самоубийства напоследък на личности, свързани с органите за сигурност.

Според в. "Джорнале" Божидар Дойчев имал твърде много тайни за криене. "Последната я отнесе със себе си, без да обясни нищо, без да остави никаква бележка", пише изданието за намерения мъртъв шеф на българските тайните архиви. "Джорнале" пояснява, че Дойчев пазел "на сянка" извършеното от Държавна сигурност.

"Говореше малко и напоследък изглеждаше странен. Чувстваше се под напрежение и се съмняваше във всички. Точно тези дни българският парламент обсъжда проектозакон за отварянето на архивите. Това са документи, които предизвикват страх", коментира всекидневникът.

"Джорнале" допълва, че има нещо необяснимо в цялата тази история и изброява серията от загадъчни самоубийства напоследък на личности, свързани с българското вътрешно министерство.

"Всички тези хора  на пръв поглед не са свързани помежду си. Има неща, които от години очакват разкриването на истината посредством тези документи, които парламентът иска да отвори". Вестникът поставя в тази графа отговорността на тайните служби за атентата срещу папа Йоан Павел II, ролята на Кремъл и на "Сивите вълци" - "истината, която никога не беше разкрита докрай от Али Агджа или пък убийството в Лондон на Георги Марков".

"Джорнале" определя като неясен и факта, че властите в София са държали в тайна смъртта на Дойчев и, че тя била разкрита от базирания в Лондон сайт www.kafene.net.

Според Веселин Методиев от българската десница сред файловете, които трябвало да бъдат отворени, имало и един твърде неудобен, свързан с шпионин със съмнително и нечисто минало с кодовото наименование Гоце - "президентът на Републиката Георги Първанов. А освен това тайните служби зависят пряко от него..." завършва "Джорнале", цитиран от Kafene.net.

Споделяне

Още от България