Шефът на "Терем" обвиняем за длъжностно присвояване

Шефът на "Терем" обвиняем за длъжностно присвояване

Срещу изпълнителния директор на държавното дружество "Терем" Жечко Петров е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. В сряда той е бил извикан на разпит в Националната следствена служба и арестуван за 72 часа, но прокуратурата ще иска постоянно задържане, научи Mediapool от източници в държавното обвинение.

Обвинението е свързано с възложената от Министерството на отбраната (МО) обществена поръчка за утилизация (унищожаване) на боеприпаси. "Терем" взе поръчката като декларира, че няма да възлага на подизпълнител унищожаването на боеприпасите, а ще извърши това самостоятелно.

По този начин "Терем" въвежда МО в заблуждение, тъй като вече е имал сключен договор за утилизацията с фирма "Евроремонтстрой България" ЕООД. За изпълнение на задачата са ѝ преведени 5.225 млн. лв., което станало на два транша.

В крайна сметка не само че "Терем" не е изпълнил условие по договора с МО, финализиран в края на миналата и началото на тази година, но и боеприпасите не са унищожени.

Прокуратурата в момента проверява дали Жечко Петров е свързан по някакъв начин с "Евроремонтстрой България".Фирмата е собственост на Божидар Белев и има предмет на дейност строителство, посредничество, транспортна и спедиторска дейност и други. По неофициална информация тя няма задължителния лиценз за извършване на дейност по утилизация на боеприпаси.

Засега няма данни служителите в МО, одобрили договора, да са знаели предварително, че "Терем" няма да спази условията.

Утилизацията на боеприпасите бе възложена със специална обществена поръчка. В конкурса участваха 17 компании, пет от които чужди. Те обаче отпаднаха, защото предложиха унищожаването да се извършва на работни площадки извън страната, а военното министерство приело, че това противоречи на нормативни актове. Според тях е забранено боеприпаси, собственост на Българската армия, да бъдат изнасяни зад граница.

В крайна сметка МО обяви,че "Терем", "Дунарит” АД, консорциумът "Берета Трейдинг” ООД и "Векс” ООД ще утилизират 14 945 тона боеприпаси и ще вземат за това общо 28 млн. лева.

Впоследствие обаче "Терем" преотстъпила своя дял от утилизацията на "Евроремонтстрой България" ЕООД.

Директорът на "Терем" ще отговаря и за невнесения дивидент от 19 млн. лв.

Паралелно с това обвинение срещу шефа на "Терем" върви и разследване за 19 млн. лв., които дружеството е трябвало да внесе в държавния бюджет като дивидент за миналата година, но това не е станало.

Преди няколко дни Министерството на финансите сигнализира за невнесения дивидент. Тогава от холдинга обясниха, че със знанието на принципала на дружеството Николай Цонев съветът на директорите решил въпросните средства да бъдат използвани за увеличаване на капитала на дружеството.

Разследването трябва да установи дали това е било съгласувано с Министерския съвет. Изпълнителният директор на "Терем" бе призован на разпит в столичното следствие по това дело, като при явяването му е арестуван и му е било предявено обвинение по другото дело.

Жечко Петров бе назначен за директор на холдинг "Терем" преди една година със заповед на тогавашния министър на отбраната Николай Цонев. Холдингът обединява няколко военно-ремонтни заводи.

Споделяне

Още по темата

Още от България