Шефът на ТЕЦ "Бобов дол" е с обвинение заради незаконно складиране на отпадъци

Централата е спряла работа. Според едни заради авария, според други заради замерване качеството на въздуха

Шефът на ТЕЦ "Бобов дол" е с обвинение заради незаконно складиране на отпадъци

Директорът на ТЕЦ "Бобов дол" Емил Христов е обвинен за незаконно управление на отпадъци, съобщиха от прокуратурата. Той бе арестуван от МВР за 24 часа в четвъртък. В петък Христов съобщи пред бТВ, че е бил освободен след задържането му в Козлодуй, където бил в командировка.

Междувременно БНР съобщи, че централата е спряла работа в 5 часа сутринта в петък. Според твърдения на охраната на дружеството имало авария. Подозира се обаче, че причината може са е мобилната станция за измерване на замърсяването на въздуха на местната екоинспекция, която е разположена в близост до енергийната мощност.

Същевременно и на един от страничните подстъпи към централата и в Големо село има екипи на полицията и жандармерията, които проверяват за спазване Закона за движение по пътищата и за  лични документи, предава радиото.

Разследването срещу Христов е започнало след сигнал за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-а, става ясно от съобщението на прокуратурата.

"В хода на разследването са били разпитани множество свидетели и са извършени замервания на параметрите на околната среда от мобилни лаборатории на министерство на околната среда и водите. Към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства за виновността на изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол", съобщават от прокуратурата.

Христов е освободен от ареста срещу 30 хил. лв. гаранция.

В последните месеци свързаната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол" е обект на поредица от проверки на прокуратурата и екоминистерството заради подозрения за незаконно горене на отпадъци.

Преди няколко дни на посещение в града бе и главният прокурор Иван Гешев. Тогава той обяви, че било по-лесно да караш "Майбах", отколкото да сложиш пречистващи инсталации. Главният прокурор обясни, че е поел ангажимент ТЕЦ-те да се проверява и по няколко пъти на вечер, ако е нужно. Ако се констатират нарушения, ще започнат разследвания, обеща Гешев.

"Констатирано е по досъдебното производство, че има изтекло разрешително за тестово горене на боклук. Констатирано е, че се складира наблизо в площадка боклук, който най-вероятно не отговаря на показателите за така наречения RDF, горенето на който би трябвало да не е проблем и това е особено чисто биологично гориво по същество. По-лесно е да караш "Майбах", отколкото да си го продадеш и да го вкараш в съответните устройства за осигуряване на чистотата на въздуха в ТЕЦ-а, защото това теоретично би струвало 100-200 милиона, защо да ги даваш, като можеш да си караш хубави коли, да имаш яхти и така нататък", коментира Гешев.

Малко след това Ковачки заяви, че консултант на предприятието. В отговор Гешев го нарече безработен консултант.

Споделяне

Още по темата

Още от България