Шефът на “Трамкар” топи колегата си от “Столичен електротранспорт”

Шефът на “Трамкар” топи колегата си от “Столичен електротранспорт”

В продължение на 2-3 години шефът на “Трамкар” Христоско Вретенаров е вземал пари от касата на предприятието и вече е направил самопризнания за извършените престъпления, заяви във вторник зам.-градският прокурор на София Роман Василев. Пред прокурор Вретенаров е посочил и лицата, на които е дал близо 660 000 лева.

По информация на Mediapool при първоначалния разпит пред дежурен прокурор във вторник той е съобщил, че е давал пари на шефа на “Столичен електротранспорт” Йордан Василев, за да му осигурява поръчки за ремонт на тролеи. До този момент прокуратурата не е потвърдила дори логиката на думите на шефа на “Трамкар”, тъй като ръководената от него фирма по принцип извършва по-големите ремонти на столичните тролеи. Засега няма образувано второ досъдебно производство.

Самият  Василев заяви, че няма обяснения за случващото се около Вретенаров.

“Няма обяснение за това, което се случи, но не съм бил и в течение със самата проверка”, коментира пред БНР Василев. Той съобщи, че и в момента има поръчки, които се изпълняват от “Трамкар”, а “Столичен електротранспорт” е превела досега около 3.5 милиона на фирмата.

По думите му “Трамкар” далеч не е изрядният търговски партньор. “Имали сме търкания с “Трамкар” в областта на закъсняващи доставки, рекламации и други от подобен род”, заяви Василев.

Сумата 660 000 лева се смята от държавното обвинение за присвоена от “Трамкар”, което е изцяло собственост на Столична община. Пред прокуратурата остава задачата да накарат Вретенаров да направи същите признания и пред съдия. В понеделник срещу него бе образувано досъдебно производство по чл. 203 от Наказателния кодекс – длъжностни присвоявания в особено големи размери.

Ако това престъпление бъде доказано в съда, го очакват между 10 и 20 години затвор.

Началникът на Роман Василев – градският прокурор Николай Кокинов - бе доста по-умерен в изказванията си. Според него е рано да се говори дали тези пари са окончателната присвоена сума – дали парите са дадени под формата на комисионна или има разлики между реалните цени на извършените ремонти и осчетоводените по фактури.

“Всичко ще се докаже от експертизите”, заяви той като добави, че знае на кого са били превеждани парите, но не пожела да съобщи името му.

Градският прокурор изрази изненадата си от “словоохотливостта” на директора на "Трамкар". “Не знам дали това се дължи на гузна съвест или на друга мотивация като например наличие на доказателства за вината му”, каза Кокинов. Документите, които са иззети от прокуратурата, са разходни ордери, под които има само подписи на Вретенаров.

Странна е и самата ситуация около разпита на шефа на “Трамкар”, който се е провел в кабинета на Бойко Борисов. Столичният кмет се е обадил в прокуратурата и е помолил за изпращането на прокурор, защото Вретенаров е започнал да прави самопризнания пред него.

Сигнал за заплати

Зам.-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Кирил Арсов (НДСВ) осветли във вторник от къде е дошъл сигналът за евентуалните нарушения в общинското дружество. По време на последното заседание на комисията Вретенаров е бил извикан, защото служители в предприятието са се оплакали, че в неговата каса няма пари за заплати.

“Установи се, че по счетоводни документи пари би трябвало да има в касата, но по-късно се разбра, че такива няма”, заяви Арсов.

По думите му средствата са взимани от Вретенаров с касов ордер за служебни цели. “Разбрах, че нещата са се развили ускорено. Трудно е да се каже къде са отивали тези пари, защото след като ги е взел, той е трябвало да ги върне или обратно като пари или да ги осчетоводи с фактури за извършени дейности. Такива неща не са представени и средствата продължават се водят лично на него”, заяви Арсов.

Общинският съветник от НДСВ влезе в известно противоречие с думите на Йордан Василев за годишния оборот на “Трамкар”. Според него е съмнително как от това дружество могат да бъдат източени 660 000 лева, тъй като то е в лошо финансово състояние и реализира годишен оборот от малко над 2 милиона лева.

Той предположи, че Вретенаров вероятно е взел парите като си е мислил, че предстоящата приватизация на дружеството ще замете следите. Очаква се до две седмици Столична общинска агенция по приватизация (СОАП) да направи четвърти опит за продажбата му.

Христоско Вретенаров бе назначен за шеф на “Трамкар” по време на първия мандат на Стефан Софиянски през 1995 г. Той се води за приближен до ССД и “Гергьовден”. По време на предния мандат на СОС именно “Гергьовден” движеше транспортния ресор в дясното управляващо мнозинство (ССД, “Гергьовден”, СДС, ДП, БЗНС - НС).

Председател на комисията по транспорт първо бе Станимир Зашев, който след вътрешнопартиен скандал около общинска сделка за закупуване на тролеи, бе отлъчен. Неговото място бе заето от Радослав Тошев. Той и в момента е председател на комисията по транспорт, тъй като преди изборите се прехвърли в ГЕРБ и отново влезе в СОС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?