Шефът на ЦИК: При избори 2:1 трябват още машини

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова

Ако предсрочните парламентарни избори се проведат заедно с президентските, ще трябва да бъдат закупени още машини за гласуване. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова пред БНТ в четвъртък.

По думите ѝ има готовност между 1200 и 2400 машини да осигури "Смартматик". Няма решение още, че "Сиела" ще е доставчикът на допълнителните машини, но това също е възможно, каза Нейкова.

Тя отново коментира, че между "Сиела" и ЦИК има спор, който трябва да бъде решен. Става въпрос за софтуера на машините, който все още не е предаден в цялост на ЦИК. Той е необходим, за да може държавата да го модифицира за всички видове избори без участието на доставчика, обясни Нейкова.

Закупуването на още машини има за цел избирателите да могат спокойно да гласуват, каза председателят на ЦИК.

Преди да се вземе решение за нужния брой нови машини, ЦИК ще направи анализ на изборите от 11 юли. В колко секции са гласували повече от 400 избиратели, може и повече от 300 гласували, за да помислим за допълнителен брой машини, каза Камелия Нейкова.

Тя посочи, че за да започне да взима решения ЦИК, задължително трябва да има дата на изборите. Към момента парламентарните партии обсъждат датите 7 и 14 ноември за президентските избори.

Комбинацията от парламентарни и президентски избори ще е за първи път, ако се стигне до тук, отбеляза Камелия Нейкова.

Тя съобщи, че ще се увеличи възнаграждението на членовете на Секционните избирателни комисии, ако изборите са 2 в 1.

Ако има такива избори, ще се спести от логистиката, но трябва да помислим сериозно за технологичното време, необходимо на всеки избирател да гласува, каза Нейкова.

За избори 2 в 1 бюджетът е достатъчен. Ако се приеме, че план сметката за парламентарните избори от 11 юли беше - 57 млн. лева, ще се повтори най-малко този бюджет, коментира Нейкова.

Личното ми мнение е, че смесеното хартиено с машинно гласуване не е добър вариант, каза още тя.

Нейкова отчете като пропуск на ЦИК това, че не е обърнато внимание на разяснителната кампания на парламентарните избори през юли на българите в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?