Шефът на ЦРУ дойде в София и оцени високо акция "Октопод"

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Леон Панета в четвъртък лично обеща подкрепа за българското правителството.

След среща с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов в София Панета заяви, че "ще направим всичко възможно да продължим доброто сътрудничество, особено в усилията на правителството за справяне с корупцията и за установяване на по-голяма сигурност в България".

Леон Панета предал на премиера Борисов поздравите на американския президент Барак Обама и го уверил в силната подкрепа на САЩ към България.

Премиерът от своя страна бе лаконичен, като отсече: "чухте оценката на ЦРУ за борбата ни с корупцията".

Вътрешният министър обаче бе по-изчерпателен и съобщи, че ЦРУ е дало добри оценки за акциите на МВР, като особено добре е оценена акцията "Октопод", в която бе задържан сегашният подсъдим номер 1 Алексей Петров.

"Самият факт, че директорът на ЦРУ е в България говори много за това, което съвместно правим", заяви Цветанов.

Той каза, че реформата в българските разузнавателни служби не е била предмет на разговорите с шефа на ЦРУ, но темата е била поставяна по-рано по време на работна визита в САЩ и на конференции преди изборите миналата година.

"МВР няма да допусне да се превърне в поредния експеримент на реформите. Предишният правителствен мандат в МВР имаше диаметрално противоположни реформи и това доведе до по-ниска ефективност и демотивация на служителите", заяви Цветянов.

Той използва момента и да отчете реализирани промени в нормативната база, за да се уточнят дейностите на МВР и на ДАНС, както и промените в НК и НПК.

"Борбата с корупцията дава възможност в икономиката да се използват парите от отблокираните вече европейски фондове", разясни още вътрешният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България