Шефът на ЦРУ може да бъде жертван, за да се отклонят критиките към Буш

Влиятелна комисия на Сената на САЩ даде 48 часа на ЦРУ да предаде документите на разузнаването, в които се прави анализ на обстановката в Ирак в навечерието на войната.

В писмо до ЦРУ членове на комисията на Сената по разузнаването се интересуват специално от въпроса за урана от Нигер, който според тях е преувеличил потенциалната опасност от страна на Ирак.

"Смятаме, че преразглеждането на документите ще потвърди добрата работа на разузнавателните служби и където е необходимо ще бъдат направени препоръки за подобряването на работата им", се посочва в писмо до директора на ЦРУ Джордж Тенет на председателя на комисията по разузнаването Пат Робъртс и на демократа Джон Рокфелер. В писмото се отбелязва, че комисията очаква да получи всички документи до 12 часа местно време на 31 октомври.

Американските медии смятат, че предстоящият доклад на комисията ще разкритикува ЦРУ за това, че е надценило заплахата, която е представлявал Садам Хюсеин. Кореспондент на Би Би Си във Вашингтон съобщава, че някои демократи подозират, че директорът на ЦРУ Джордж Тенет, който беше назначен от президента Клинтън, ще бъде пожертван, за да се отклонят критиките от представители на републиканската администрация на Джордж Буш.

Според наблюдатели атаката срещу ЦРУ е вътрешнополитически ход, като се има предвид спадането на обществената подкрепа в САЩ за войната в Ирак.

Президентът Буш е под нарастващ натиск на фона на засилващите се вражески нападения срещу американските сили в Ирак, както и срещу международни неправителствени организации като Червения кръст.

Междувременно двете камари на Конгреса се съгласиха в сряда да одобрят искането на Буш 20 -те милиарда долара за Ирак да бъдат отпуснати под формата на помощ, а не половината от парите да се оформят като заем.

Още от Свят