Посолството на САЩ:

Шефът на ЦРУ не е бил личен гост на Бойко Борисов, а на официално посещение в България

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с директора на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреас. Снимка: МС

Дректорът на ЦРУ Дейвид Петреъс не е бил личен гост на премиера Бойко Борисов, а на официално посещение в България. Във вторник американското посолство в България опроверга официално разказа на премиера Бойко Борисов за посещението на шефа на ЦРУ у нас в началото на юни.

Борисов обяви неотдавна в интервю за списание "Биограф", че Петреъс му е бил "личен гост". “… шефът на ЦРУ три дни ми е личен гост, развеждам го из София, ходим по ресторанти, по кафета… То е ясно отношението му – три дни директор на ЦРУ стои в изключително приятелска среда в София, за да има време да се наспи,… да се разходи, да си почине. Изявлението му, което пуснаха от посолството на САЩ, заедно го съчинихме."

По този повод блогърът Вени Марковски отправи официално запитване към посолството на САЩ в България "да коментират този въпрос, защото това не съответства на обичайното поведение на директори на ЦРУ."

Отговорът на посолството, разпространен от Марковски, гласи:

"Директорът на ЦРУ беше в България на официално посещение, организирано със съдействието на посолството от 5 до 7 юни 2012 г. В съответствие с нормалната дипломатическа практика двете страни координираха съдържанието на прес съобщението преди публикуването му. Освен публикуваното прес съобщение не сме в състояние да предоставим друга информация за визитата на директора, защото не обсъждаме въпроси от областта на разузнаването."

Борисов разказа за посещението на Петреъс в коментар на публикациите в чуждите медии за неговото съмнително минало, свързано с пране на пари и разпределяне на наркопазара у нас. Той определи тези статии за “лъжи и идиотщини” и мотивира твърдението си с близките си отношения с ЦРУ.

И това (статията Тагесцайтунг – бел.ред.) излезе в момента, когато шефът на ЦРУ три дни ми е личен гост, развеждам го из София, ходим по ресторанти, по кафета... То е ясно отношението му - три дни директор на ЦРУ стои в изключително приятелска среда в София, за да има време да се наспи да се разходи, да си почине”, посочи Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България