Шефът на ЦРУ предупреди Тръмп да внимава с приказките и туитовете

Джон Бренън

Директорът на ЦРУ Джон Бренън отправи на прощаване остро предупреждение към новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, който в петък встъпва в длъжност, да си мери приказките и много да внимава с Русия, за да не навреди на националните интереси, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Пред телевизия "Фокс" Бренън заяви, че Тръмп изобщо няма представа каква заплаха представлява Русия за САЩ. Той каза също, че въпросите на националната сигурност, с които Тръмп ще се сблъска като президент, не касаят единствено него. Бренън предупреди, че спонтанността не е в интерес на сигурността и че когато говори или пише в Туитър, Тръмп трябва да си дава сметка, че може да навреди на САЩ.

"Не става дума просто за г-н Тръмп, а за Съединените американски щати", подчерта Бренън, който ще бъде заменен от Майк Помпейо.

Миналата седмица Тръмп обвини разузнавателната общност за изтекла неоснователна информация, че руснаците са събрали за него компрометиращи данни. В Туитър той обвини разузнавателните служби в практики, напомнящи практиките в нацистка Германия.

"Това, което е възмутително, е оприличаването на разузнавателната общност на нацистка Германия", заяви Бренън. Директорът на ЦРУ каза също, че новоизбраният президент трябва да си дава сметка какво послание изпраща към света, а именно, че няма доверие в собственото си разузнаване.

От месеци Тръмп изразяваше публично съмнения към заключенията на американското разузнаване, че Русия стои зад кибератаките срещу Демократическата партия и чак тази седмица призна на пресконференция, че това може да е така, припомня Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?