Шефът на ЦРУ: Русия се опитва да саботира следващите избори в САЩ

Майк Помпео, сн. БГНЕС
Директорът на ЦРУ Майк Помпейо каза, че Русия и други се опитват да саботират изборите в САЩ, като следващия важен вот е през ноември, когато републиканците ще се опитат да запазят контрола си в Конгреса, съобщи Ройтерс.
 
Американските разузнавателни служби заключиха, че Русия се е намесила в президентските избори през 2016 г., за да се опита да помогне на президента Доналд Тръмп за спечели, отчасти чрез хакване и публикуване на имейли, поставящи в неудобно положение кандидатката на демократите Хилари Клинтън, а също разпространявайки пропаганда в социалните медии.
 
Пред телевизия Си Би Ес Помпейо каза, че руската намеса е започнала отдавна и продължава. Запитан дали Москва в момента се опитва да повлияе на американските избори той отговори утвърдително и добави, че е така от десетилетия.
 
"Продължавам да се безпокоя, не само от руснаците, а и от усилията на други", призна Помпейо, без да съобщи подробности. 
 
"Имаме много врагове, които искат да подкопаят западната демокрация", допълни той.
 
Пред телевизията шефът на ЦРУ заяви, че като част от екипа за национална сигурност агенцията му изпълнява важната функция да гарантира сигурността и демократичността на американските избори.
 
Очаквано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Помпейо, че лъже. 
 
"Най-силното доказателство, че това е чиста лъжа, е това, че през всички тези десетилетия американските специални служби и официални лица нито веднъж не са направили подобно твърдение, нито са поставили подобни въпроси пред Русия", написа Захарова във Фейсбук.
 
"Нямаше нито една история за това . . . докато американската избирателна система не направи Тръмп президент. Именно тогава започна всичко това, безпочвените обвинения, търсенето на външен враг, оплакването от "ръката на Кремъл", каза тя.
 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят