Шефът на турската разузнавателна служба заподозрян във връзки с ПКК

Ръководителят на турската разузнавателна служба МИТ Хакан Фидан е заподозрян във връзки със смятаната за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщава турският вестник "Хюриет", цитиран от БТА.

Истанбулската прокуратура е повикала Хакан Фидан да даде показания като заподозрян по дело срещу организацията Съюз на кюрдските общини, смятана от турските власти за градско подразделение на ПКК. Освен Фидан прокуратурата е повикала за даване на показания и бившия ръководител на МИТ Емре Танер, както и помощника му Афет Гюнеш.

Смята се, че Фидан е имал тайни разговори с представители на ПКК в Осло, пише "Хюриет". Същевременно изданието цитира главния прокурор на истанбулската прокуратура Туран Чолаккадъ, който казал, че няма информация за отправяне на искане за даване на показания от Хакан Фидан. Ако ръководителят на МИТ е бил повикан, това е направено без знанието ми, каза той.

На въпрос дали прокурор е могъл да поиска свидетелски показания от Фидан без неговото съгласие, Чолаккадъ посочи, че зависи от това дали неговият подчинен е сметнал случая за достатъчно важен, за да го информира.

Заместник-главният прокурор на истанбулската прокуратура Фикрет Сечен пък каза в отговор на въпрос на журналист дали шефът на МИТ е бил повикан да свидетелства като заподозрян по делото срещу Съюза на кюрдските общини, че "подобно нещо не се е случвало", информира "Хюриет".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?