Шефът на УЕФА е в София, за да подкрепи Михайлов за нов мандат

Премиерът Борисов получи покана за финала на Шампионската лига

Бойко Борисов получи покана за финала на Шампионската лига

Президентът на европейската футболна централа - УЕФА Александър Чеферин е в София по покана на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов в навечерието на избора на нов шеф на българската централа.

Третият мандат на Михайлов начело на родния футбол изтича в началото на следваща година, но БФС все още не е обявила датата за провеждането на конгрес.

Борислав Михайлов зае поста шеф на БФС през октомври 2005 г., след като "Би Би Си" излъчи филма "Да купиш игрите", в който тогавашният шеф на БОК и БФС Иван Славков беше уличен в корупция.

Кандидатурата на Михайлов за четвърти мандат все още не е обявена официално, но вече получи подкрепа от няколко члена на изпълкома. Първо собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев публично обяви, че държи бившият капитан и вратар на националния отбор, който извоюва бронзови медали на световното първенство в САЩ през 1994 г., държи да остане начело на футболния съюз.

След това подкрепа за Михайлов даде и първият вицепрезидент на централата Йордан Лечков. "Моят кандидат е Борислав Михайлов. Чух някои да казват, че щял да се отказва - това е несериозно, въобще не е обмисляно такова нещо. Бих се концентрирал върху подходящия кандидат, който е сегашният", коментира преди дни Лечков пред Нова телевизия.

Към момента единственият официален претендент за поста е друг футболист от "златното поколение" Любослав Пенев. В началото на декември той обяви, че напуска поста треньор на дублиращия отбор на испанския "Валенсия", за да се хвърли в битката за президент на БФС.

Междувременно президентът на УЕФА Александър Чеферин е имал среща с премиера Бойко Борисов на летище "София", съобщи правителствената пресслужба и БФС. Основна тема на разговора им е била "задълбочаването на добрата комуникация с УЕФА и ФИФА в интерес на развитието на българския футбол", се казва в правителственото съобщение.

Пред Чеферин са били представени спортните бази и стадионите, с които страната ни разполага. Специално внимание е било обърнато на направените изкуствени терени за мини футбол, чрез които са създадени възможности за активни занимания на деца и младежи.

Александър Чеферин е благодарил на Бойко Борисов за помощта от страна на правителството при осигуряването на терен за изграждането на базата на БФС на територията на резиденция "Бояна". По думите на Чеферин "съоръжението е уникално в европейски мащаб".

Чеферин е поканил българския премиер да бъде официален гост на финалната среща на Шампионската лига през май 2018 г.

По-късно Чеферин, Михайлов и спортният министър Красен Кралев са имали среща с Националното сдружение на общините в Националната футболна база в "Бояна".

Основната тема е била сътрудничеството между УЕФА, БФС и общините у нас. Обсъдени са били и различни възможности за подобряването на инфраструктурата на детско-юношеските школи в различните региони на страната с помощта на УЕФА, БФС и общините, както и прилагането на новата програма на УЕФА за училищен футбол и успешното продължение на програмата "Хеттрик", се казва в съобщение на БФС.

Програмата е за три години, а бюджетът ѝ е 3 млн. евро. Общините ще кандидатстват с проекти на конкурсен принцип, каза Борислав Михайлов на съвместна пресконференция с Чеферин, която премина с размяна на хвалебствия и любезности.

"Боби е мой приятел, но освен това върши и страхотна работа, защитавайки интереса на европейския футбол и България. Понякога по въпроси за България е доста агресивен, но го разбирам. Щях да кажа същото дори и да не беше до мен", каза Чеферин. Той посочи, че инфраструктурата в българския футбол се подобрява, но винаги може и по-добре.

"Базата в България е една от най-добрите в Европа и ние предвиждаме още инвестиции. Програмата на УЕФА "Хеттрик" предвижда сериозни инвестиции в цяла Европа, а сумата е еднаква за всички 55 члена на УЕФА", добави словенецът.

Министърът на спорта Красен Кралев добави, че с премиера Борисов е обсъдено и изграждането на нов национален стадион. "Преди това трябва да си стегнем инфраструктурата в общините. И тогава вече да инвестираме в стадион, но всяко нещо с времето си", каза Кралев.

Той добави, че "екипът на Боби Михайлов се радва на пълна подкрепа от нас за плановете си за развитие на българския футбол". Министърът на спорта също похвали президента на БФС за работата му в комисиите на УЕФА.

"Изключително сме доволни от сътрудничеството си с БФС. Приятно е да чувам как присъствието на българин в УЕФА се оценява толкова високо, за което поздравявам г-н Михайлов. През последните 3 години работим много успешно", завърши Кралев.

Споделяне

Още от Спорт