Шефът на украинската служба за сигурност отрича да е отровил Юшченко

Няма вече никакво съмнение, че украинският опозиционен кандидат за президент Виктор Юшченко е бил отровен, предаде Франс прес, като цитира говорителя на парламентарната комисия, занимаваща се с разследването.

Комисията, която разгледа медицинското досие на Виктор Юшченко, ще представи заключенията си след изборите на 26 декември.

В понеделник опозиционният лидер се завърна от Виена, където лекарите му по безспорен начин установиха, че причина за мистериозното му заболяване отпреди три месеца е отравяне с диоксин.

Юшченко обвини за това деяние сегашните украински власти, но не назова конкретни имена преди да е приключило разследването.

На 26 декември, когато ще се прегласува втория тур на президентските избори, той ще се изправи отново срещу съперника си в Виктор Янукович, който е и премиер на страната.

Във вторник Службата за държавна сигурност на Украйна обяви, че иска да се включи в събирането на доказателства за отравянето на Юшченко. Това каза представител на службата пред АП.

Службата за държавна сигурност ще изпълнява възложените от прокуратурата задачи, допълни той.

Юшченко бил на вечеря заедно с ръководителя на службата за държавна сигурност Игор Смешко и неговия заместник на 5 септември. Съпругата на Юшченко - Катерина Шумашенко каза пред репортер на вестник Зеркало недели, че мъжът ѝ се върнал у дома късно вечерта и когато го целунала, усетила вкус на лекарство.

На другата сутрин Юшченко се чувствал силно неразположен и украинските лекари го лекували за хранително отравяне. На 10 септември Юшченко бе приет в австрийска клиника.

Смешко отрича да го е отровил. Той заяви по-рано, че внимателното разглеждане на случая е въпрос на чест за службата за сигурност.

Води се разследване за предумишлено убийство, заяви говорител на главния прокурор. Следствието не е срещу конкретен извършител, а въз основа на доказателства, че е извършено престъпление.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: