Шефът на "Уолтопия" пренасочва дарението си към частни болници

"Америка за България" дари 300 хиляди лева на "Пирогов" и Александровска болница

Ивайло Пенчев

Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев ще пренасочи върнатото от Александровска болница дарение към частни болници.

Той съобщи пред бТВ, че три частни болници вече са приели "да приемат дарението за апаратура под условие", но отказа да каже кои са те.

Първоначално той дари 222 хиляди лева за респираторни апарати, но с условието те да се ползват с предимство от служителите на компанията му. След публичен скандал държавната болница върна дарението.

"Единственото, за което съжалявам, е че предложих помощ на държавна болница", каза Пенчев.

Той съобщи, че компанията е намерила такива апарати в Китай, където има офис, и утре ще се купят първите десет, защото е договорена много изгодна цена - 10 хил. долара за брой.

"Ако стане, ще купим още", каза той.

Той коментира, че поставеното от него условие е "теоретичен казус", до който едва ли ще се стигне.

"Ако и други работодатели се включат в закупуването на машини за изкуствено дишане, в крайна сметка няма да се стигне до ситуация, в която лекарят да решава дали да помогне на пациент от дадена фирма, или на друг, който не работи в нея", коментира Пенчев.

"Когато тръгнах да го правя, мислите ли, че съм си задавал дълбоко философския въпрос? Работната ни хипотеза е, че нашите хора са с предимство. Знам, че е гадно… най-добрият начин да не се стига дотам е да има много машини. Ако още хора като мен купят 100-200 машини, няма да се стигне до този избор", добави той.

Той нападна критиците, като подчерта, че другите не са дали нито лев, а му държат сметка. Пенчев отбеляза и че фирмите, които даряват без условия хем се грижат за всички, хем не се грижат реално за своите хора.

"Аз ще си правя каквото считам за правилно, ще се грижа за близките си хора, за хората, които обичам", каза той.

В последните дни много граждани, организации и компании дариха средства на болници.

В сряда и фондация "Америка за България" обяви, че дарява 300 000 лева за подпомагане усилията срещу коронавируса.

Средствата са разпределени по равно на УМБАЛСМ "Н. Й. Пирогов" и Александровска болница.

"Днес истинските герои, които аплодираме, са медиците, които с професионализъм, отдаденост и кураж са начело на борбата с коронавируса. Благодарим Ви!", се казва в изявление на фондацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България