Шефът на Варненския районен съд бе избран с тежко объркване

Висшият съдебен съвет (ВСС) сътвори в четвъртък пореден кадрови скандал, след като избра единственият кандидат за председател на Варненския районен съд Ерна Павлова с две гласувания. Оправданието бе "объркване" на един от членовете на ВСС – Димитър Узунов. При втория вот обаче се оказа, че са се "объркали" общо четирима членове.

При първия вот само 12 от членовете на съвета подкрепиха Павлова, двама бяха "против", а петима се въздържаха. Това бе недостатъчно, защото изборът е положителен с най-малко 13 гласа.

След това гласуване настъпи неловко мълчание, което бе прекъснато от представляващата ВСС Соня Найденова. Тя каза, че има объркали се колеги и решението бе прегласувано.

При втория вот Павлова получи 16 гласа "за", един бе против, а двама се въздържаха. Цялата тази работа предизвика само смях и веселие сред повечето членове на съвета.

Това не е първият случай, в който ВСС променя крайния резултат от гласуването с мотив, че някой се е объркал при натискането на копчетата. През юли т.г. при гласуване за председател на Окръжния съд в Монтана членът на ВСС Незабравка Стоева обясни, че се е объркала и поиска прегласуване. Кандидатът тогава бе избран, припомня сайтът "Правен свят". Подобно развитие на нещата се случи и при гласуване за избор на председател на РС-Асеновград преди няколко месеца.

Такива случки нямаше как да има, ако Висшият съдебен съвет гласуваше с хартиена бюлетина.

При изслушването Ерна Павлова призна, че Варненският районен съд има проблеми със случайното разпределение на делата. Проблемът още не е решен, защото преди 20 дни трима съдии от този съд са депозирали сигнал в съдебния инспекторат за нарушения на случайното разпределение.

От атестацията на съдия Павлова става ясно, че през последните четири години тя не е гледала особено много тежки дела.

Споделяне

Още от България