Шефът на ВАС даде обяснения и документи на ВСС

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев е бил изслушан в понеделник пред етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС). Той е представил декларациитеq подадени в Сметната палата при встъпването му в длъжност като депутат и като шеф на ВАС. Това съобщиха пред Mediapool членове на комисията.

В тези декларации са обявени три, притежавани от Пенчев, апартамента в центъра на София. Преди две седмици лидерът на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев внесе сигнал във ВСС, в който твърдеше, че Пенчев има два апартамента в центъра на столицата, които не са декларирани. По думите на Янев стойността на имотите била над 600 000 лева. Освен това от партията искаха проверка, дали съпругата на Пенчев притежава жилище в Париж, което се води собственост на фирмата ѝ.

В сигнала до висшите магистрати Янев твърдеше още, че Пенчев има дялово участие в търговска фирма и разпределя "на тъмно дела" в повереното му съдилище. Пенчев отговори на Янев още преди да се яви в комисията. Той обясни, че притежава не два, а три апартамента "на пъпа" на София и отхвърли твърденията за жилище във френската столица. Висшият магистрат още тогава обясни, че никога не е "нареждал" делата на определени състави, а винаги е използвана системата за случаен принцип на разпределяне.

Най-вероятният бъдещ омбудсман Константин Пенчев е предоставил на членовете на комисията съдебно решение, с което фирмата, в която е участвал, е заличена.

На база предоставените от Янев документи и обясненията на Пенчев, които също са подплатени с нужните книжа, етичната комисия ще вземе решение по случая.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?