Шефът на ВАС готов сам да се заеме с КТБ, но не вижда проблем по делото

Георги Колев очаква до средата на април да има решение по казуса с лиценза

Председателят на ВАС Георги Колев в четвъртък пред ВСС, сн. БГНЕС

Шефът на Върховния административен съд Георги Колев обясни в четвъртък, че е готов лично да влезе в съдебния състав по делото за лиценза на КТБ след поредните критики по повод бавното гледане на казуса. В същото време той обясни, че не вижда забавяне на съдиите от върховния съд. Според него до средата на април трябва да има решение по казуса.

“Съзнавам сериозността на проблема, ако трябва и лично ще вляза в състава по делото за лиценза на КТБ. Забавяне обаче няма”, каза Колев.

В сряда премиерът Бойко Борисов упрекна съда, че се бави с решението по делото. Той каза, че банката се ограбва, докато съдът се бави с решението. Премиерът се опита да ангажира дори и отговорността на Висшия съдебен съвет, който няма никакво отношение към КТБ.

Борисов пропусна факта, че ако има някакво разграбване на банката, то се дължи на липсата на контрол на квесторите, които се назначават и контролират от БНБ.

Упреци към съда имаше в началото на годината и от финансовия министър Владислав Горанов. След тях ВАС светкавично взе решение, с което отхвърли претенциите на главните акционери в банката към решението на БНБ за отнемане на лиценза.

Сега се очаква решението и на петчленен състав на ВАС по този случай преди делото за фалита на КТБ да започне по същество пред Софийския градски съд. Георги Колев не смята, че критиките на изпълнителната власт към съда са “толкова сериозни”.

Той припомни, че ВАС е разгледал 40 дела по жалби на акционери или вложители в банката срещу отнемането на лиценза. По 28 от тях вече има решения, които са влезли в сила и се очакват още 12.

За основното дело за лиценза на КТБ Колев обясни, че няма насрочване на делото на втора инстанция, защото съдът има проблеми с размяната на съдебните книжа и уведомяването на страните. Той изрази надежда в двуседмичен срок делото да бъде разгледано, а до средата на април трябва да има решение.

"Няма как да нарушим процесуалните срокове - както за обжалване, така и за размяна на книжа. Освен това няма как да задвижим процедурата без страните да са уведомени за предходното решение", каза Колев.

Според него няма нужда ВСС да отговаря на критиките на премиера Бойко Борисов.

По същата тема правосъдният министър Христо Иванов защити Борисов за критиките, които отправи към съдебната власт.

“Да ви кажа чисто човешки, ако аз трябваше да се чудя как да си съберем поне част от тези 3,5 млрд. лева (от КТБ), които ще налеем в тая банка и дано само с това да се ограничим, сигурно и до Дядо Мраз щях да искам да пиша писмо”, каза Иванов.

Според него премиерът е напълно наясно, че ВСС не може да каже каквото и да е на ВАС.

“Просто по-скоро го възприемам това нещо като един опит да се изостри публичното внимание и някак си на институциите усещането, че има неща, които изискват малко по-бързо действие, защото става дума за наистина огромен обществен интерес”, каза Христо Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България