Шефът на ВАС не иска да става главен прокурор

Георги Колев не вижда нищо лошо да няма конкуренция за поста

Съдия Георги Колев

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев обяви официално в четвъртък, че няма да се кандидатира за главен прокурор, с което разсея слуховете около името му.

През последните четири години Колев израстна ударно в кариерата, като от редови наказателен съдия стана ръководител на Софийския градски съд, а после се издигна и до председател на ВАС. Неговото кариерно израстване се сочи от анализаторите като един от примерите за порочната кадрова практика на ВСС и податливостта на този орган на политическо влияние.

"Аз съм поел ангажимент като председател на ВАС да изпълня програма, която все още не е изпълнена", обясни Георги Колев.

Той не поиска да коментира от какъв пост трябва да дойде следващия главен прокурор - съдия, прокурор или да е човек извън системата, стига да е професионалист, умерен и балансиран човек.

"За мен е без значение дали е съдия, прокурор, но е необходимо да има висок професионализъм и да успява да балансира ситуацията”, обясни Колев. Според него не е задължително да има повече от един кандидат за поста на главен прокурор.

ВСС проведе "състезание с един кон" при избора на всеки един от настоящите "големи" в системата. Борис Велчев, Лазар Груев и Георги Колев нямаха алтернатива при кандидатирането за постовете. Това предизвика остри критики на гражданските организации и Съюза на съдиите в България заради липсата на дебат и състезателност при провеждане на процедурата.

Велчев, Груев и Колев ще се срещнат поотделно в четвъртък с президента Росен Плевнелиев. Георги Колев обясни, че темата е реформата в съдебната система.

"Президентът е естественото място, естественият обединител така е и по Конституция, който може да събере различните власти, да чуе различните мнения, да формира онзи диалог, който е необходим", заяви от своя страна председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

"Няма конкретни теми, ще говорим за реформата в съдебната система", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?