Шефът на ВАС отрече нарушения при случайното разпределение на делата

Георги Колев, сн. БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев отхвърли обвиненията на неправителствените организации, че в съда му са се случвали нарушения при случайното разпределение на делата. Той цитира доклад на комисията за конфликт на интереси към Висшия съдебен съвет (ВСС) от пролетта на миналата година, в който се казва, че във ВАС няма нарушения.

 

През пролетта на тази година проверка на Българския институт за правни инициативи показа, че системата за случайното разпределение на делата във ВАС може да се манипулира. Конкретни нарушения обаче не бяха оповестени. В същото време е факт, че във ВАС на случаен принцип се разпределят делата само на съдиите-докладчици. Останалите съдии в съдебния състав се посочват, а поради тяхното числено преимущество, те могат да бламират решението на избрания на случаен признак съдия-докладчик. По този повод Колев обясни, че е "несериозно" всички съдии да бъдат избирани на случаен принцип.

 

Във вторник шест неправителствени организации, които членуват в Гражданския съвет към ВСС, излязоха с декларация с настояване за независима експертна оценка на използваните от съдилищата системи за случайното разпределение на делата. В писмото им до съвета наистина пишеше, че са станали публично известни нарушения на принципа за случайното разпределение на делата във ВАС и прокуратурата.

 

"ВАС не приема тиражирането на неверни твърдения в писмо до ВСС от 19 ноември на шест неправителствени организации от Гражданския съвет, в което се коментират правилата за случайно разпределение на делата. Не отговаря на истината, че проверките на системите за случайно разпределение на делата и публично достъпната информация за нарушения на този принцип във ВАС са разкрили сериозен проблем, свързан със степента на защита и надеждността на използвания продукт "Лоу чойс", се казва в изявлението на Георги Колев.

 

Специално проверката на системата за разпределение на делата "Лоу чойс" във ВАС и градския съд показа, че тя може да се манипулира без да оставя следи, показа проверката на БИПИ.

 

След като експерти, наети от неправителствената организация, заедно с представители на ВСС провериха ВАС, Георги Колев вдигна скандал в съвета и предложи проверката в другите съдилища да бъде спряна. Той постави под съмнения обективността на представителя на ВСС в проверката на съда му - Незабравка Стоева. Колев успя да се наложи и ВСС прекрати проверката за случайното разпределение на делата, преди тя да стигне до Софийския градски съд.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България