Шефът на ВАС се изгуби в знаците

Георги Колев гласува против награждаване на съдия-член на Съюза на съдиите в България, после подкрепи прокурор

Председателят на ВАС Георги Колев

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев се оказа изгубен в четвъртък в собствените си критерии за справедливост при награждаването на магистрати за добре свършена работа. По време на заседанието на Висшия съдебен съвет Колев получи възможност за изява, защото съдия Румяна Шмилева от Окръжния съд в Стара Загора бе предложена от шефа на съда за удостояване със почетния "златен знак" за добрата ѝ работа като съдия.

 

ВСС обаче не се съгласи с доводите на шефа на съда в Стара Загора и сведе отличието до "сребърен знак", защото съдия Шмилова "няма някакви изключителни заслуги", а просто си е гледала изрядно работата. Между другото бе споменато, че магистратът е препоръчан за награждаване и от Съюза на съдиите в България.

 

Това не направи голямо впечатление на повечето членове на съвета. Дебатът около наградата започна, защото бюджетната комисия на ВСС все още няма разчети дали има средства да подплати отличията за магистратите и с парични награди. В крайна сметка се реши, че наградата за съдията ще бъде единствено почетна без да му се дават пари, въпреки че много други преди съдия Шмилева получиха и по една заплата отгоре като поощрение за добрата работа.

 

Съдия Георги Колев не участва в разговора за парите. Той поиска съдия Шмилева изобщо да не бъде награждавана, защото ВСС нямал критерии, по които да награждава магистратите и поиска изготвяне на наредба по въпроса. През двете си години като член на ВСС Колев нямаше проблем с липсата на наредба, но все пак Шмилева е член на Съюза на съдиите в България.

 

Мнозинството във ВСС в крайна сметка не прие предложението на Колев да се спре награждаването на магистрати, докато не се изработи наредба, но прие такава наредба да бъде написана в бъдеще. Колев от своя страна гласува против награждаването на Шмилева.

 

Минути по-късно нямаше и помен от принципната позиция на Георги Колев. Без да се аргументира той подкрепи удостояването на заместник-апелативния прокурор на Пловдив Атанас Гичев със същия "сребърен знак" за добре свършена работа.

 

Шефът на ВАС и Съюзът на съдиите в България не се харесват отдавна. Силно критичната към предния Висш съдебен съвет организация протестира остро срещу назначаването на Георги Колев за председател на върховния съд и определи това кадрово назначение като "безпринципно". Основният аргумент беше, че е необяснимо как наказателен съдия, завършил Академията на МВР в Симеоново, може да бъде председател на Върховния административен съд.

 

ВСС обаче го назначи с мотива, че той е отличен административен ръководител. Този мит рухна година по-късно след проверката на съдебния инспекторат за работата на Софийския градски съд, когато председател бе именно Георги Колев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?