Шефът на вътрешната комисия скастри МВР, че не пише законпроекти

Шефът на парламентарната комисия по вътрешна сигурност Владимир Дончев скастри главния секретар на МВР и новия директор на НСБОП заради непрестанното лансиране на идеи за законодателни промени, които обаче не са предложени във вид на законопроект. В Министерски съвет още няма внесен от вътрешното министерство законопроект за изменение на закона за МВР, отбеляза Дончев пред радио "Нова Европа" и се закани, ако администрацията в министерството, въпреки огромния си капацитет и бюджет не стори това, той лично да инициира промени в закона наесен.

Дончев коментира последното искане на ген. Борисов и Петров за по-тежки наказания за всеки, заловен с оръжие.

Всеки, който носи гранатомет, всеки, който носи бомба с мобилен телефон и бъде задържан от нас, трябва да отива минимум за по 20-30 години в затвора, заяви Борисов пред БНР в неделя.

Шефът на вътрешната комисия отбеляза, че знае за много интересен законопроект за изменение на Закона за МВР, свързан с организацията на работа в Национална служба сигурност, който обаче кой знае защо още не бил внесен в Министерски съвет. Той знаел и за други идеи, които още не са видели бял свят.

Владимир Дончев изрично отбеляза, че има политическа воля за законодателни промени, свързани с работата на МВР.

"Има активност, министър Георги Петканов има желание да реорганизира системата, но на някои по-ниски звена като че ли няма желание за подобна реорганизация, констатира Дончев и отбеляза,че политически може да се подпомогне развитието на тази тромава система.

"Когато администрацията не желае да придвижи бързо и ефикасно един законопроект за изменение на закона, тогава намесата може да дойде от парламента и даден народен представител защо не и аз като председател на комисията, да внесе подобния законопроект, който да мине през Народното събрание", предупреди Дончев.

Депутатът отбеляза, че с министър Петканов "са на едно мнение".

По думите му, като цяло евентуалните промени ще са насочени към повишаване ефективността на работата между отделните служби, повишаване координацията между тях с приоритет борбата срещу тероризма.

Дончев бе категоричен, че не се предвижда ограничаване на правата и свободите. Той скептичен, че през парламента ще минат заложените в проектозакона за Специалните разузнавателни средства текстове, които ще позволят подслушване и следене без съдебно разрешение в случаи, свързани с националната сигурност,

Идеята за двоен режим при прилагането на СРС лансираха министър Петканов и главният секретар на МВР Бойко Борисов с аргумента, че когато става дума за опазване на националната сигурност или при действия в рамките на международна операция срещу терористи, не трябва да се пита съда дали да се прилага СРС.

Контрол над системата за даването на разрешения за използване на СРС трябва да има и скорошната практика го показа, отбеляза депутатът.

Законът е проблем, но не трябва да се използва като индулгенция и като обяснение за всички неблагополучия в системата на МВР, посочи още шефът на вътрешната комисия.

"Ние си поемаме своята част от отговорността, но искам да напомня и на депутатите, и на шефовете на служби, че в крайна сметка изпълнителната власт, към която спада и МВР, има административния капацитет, информацията и службите, които дават възможност да се подготви един качествен закон. Доста наивно и смешно е да се смята, че една комисия може да напише такъв проектозакон", върна топката към МВР депутатът.

"От едната страна имаме едно цяло министерство и сума ти отделни специални служби с численост десетки хиляди - експерти и бюджет, който надхвърля много стотици, милиони лева, а от друга страна имаме една парламентарна комисия, която не разполага със съответния административен капацитет, тъй като не е в изпълнителната власт, с няколко експерти и с бюджет от 60 000 лева", посочи Дончев.

Споделяне

Още от България