Евтин трик

Шефът на вътрешната комисия в НС спаси Цветанов от изслушване

Шефът на вътрешната комисия в НС спаси Цветанов от изслушване

С евтин трик шефът на вътрешната комисия в парламента Анастас Анастасов спаси от изслушване по случая “Мирослава” вътрешния министър Цветан Цветанов. В четвъртък Анастасов обяви, че ресорната му комисия ще изслуша полицейски шефове за фактите по случая с убийството на 18-годишната Мирослава от Перник и последвалото го самоубийство пред полицаи на на един от задържаните за отвличането на момичето.

По думите на Анастасов в деловодството на Народното събрание в сряда е постъпило искане от осем депутати, членове на вътрешната комисия, за  изслушването на полицейските началници. Според искането на парламентаристите пред комисията обяснения трябва да дадат главният секретар на МВР Калин Георгиев, шефът на ГДБОП Станимир Флоров и шефът на полицията в Перник Валентин Димитров.

Искането е било подписано и от самия Анастасов и още седем негови колеги, без да бъдат направени консултации с опозиционните политически сили. Самият Анастасов няколко часа по-рано заяви, че единственото, което го притеснява по пернишката трагедия, са въпросите на медиите, а не несъответстващите публично обявявани факти по случая.

От опозицията останаха изненадани защо вътрешният министър Цветанов не е призован за парламентарен контрол.

При предишните правителства за всеки подобен скандал вътрешният министър е давал обяснение пред депутатите. Това обаче сега бе спестено на Цветанов.

Вчера и отляво, и отдясно от опозицията в Народното събрание поискаха парламентарен контрол на Цветанов по случая.

Десницата пожела вътрешната комисията да провери действията на изпълнителната власт заради многото въпросителни около разследването на отвличането на Мирослава и последвалата смърт на заподозрения Стойчо в присъствието на полицаи.

Социалистите пък поискаха действията на МВР да бъдат разследвани не от вътрешната комисия, а от нарочна създадена за целта анкетна  комисия.

Въпреки поетите ангажименти от страна на левицата, че мотивите за създаването на анкетната комисия ще бъдат съставени в рамките на вчерашния ден, което веднага ще бъде последвано от събиране на подписи, това не се случи.

Проектът за такъв орган не бе предложен и на останалите им колеги от опозицията. Депутати от БСП обясниха, че при анонса на Анастасов за изслушване във вътрешната комисия на полицейски шефове, трябва да измислят нова тактика за търсене на отговорност от Цветанов.

Не се знае това дали ще се случи и в какъв срок ще бъде.

Споделяне

Още по темата

Още от България