Шефът на ВКС допуска, че е възможно да бъде отстранен физически

Според Лозан Панов главният прокурор се е поставил над закона и мафията може да е спокойна

Шефът на ВКС допуска, че е възможно да бъде отстранен физически

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов нарече "стил на мафията" посрещането му от яки момчета с маски и отрязани агнешки главички преди заседанието на ВСС, на което той поиска проверка на главния прокурор заради скандала ЦУМ-гейт.

"Странното е, че това, което се случва, е като някакъв пърформънс - като някаква сценка, лека закачка, намигване. Знаете, това е стилът на мафията", каза Лозан Панов пред Нова телевизия.

Той направи аналогия с филма "Кръстникът" - отрязаната и окървавена конска глава. А при нас виждаме одрани, кървави агнешки главички. Панов обърна внимание, че държавата в лицето на полицията не е реагирала на случващото се, нищо че то става най-малкото срещу висш държавен служител.

"Както и да го тълкуваме, ако обществото остане овчедушно, ако обществото не реагира на всичко това, не съм сигурен докъде могат да стигнат тези атаки. Наивно е да мисля, че няма да бъде насочено, предвид на всички други атаки, към семейството ми, за мен лично персонално. Дори защо не и с физическо отстраняване, защото аз ще продължа да говоря, ще продължа да защитавам своята теза", каза Панов.

Според него случаят пред ВСС от миналия четвъртък е преминал "всякаква граница на нормалност в една държава". 

"Очевидно това е като леко предупреждение – тази символика сочи на времена, които са живяни в някои държави. Съжалявам, че те се връщат тук в България", каза шефът на ВКС.

Според него, "така оставени на пода пред ВСС, агнешките главички показват къде е оставена самата държава - в ръцете на хора, които са я завладели и не искат да се върне в ръцете на гражданите".

Попитан откъде идва конфликтът му с главния прокуроор, Панов припомни, че Цацаров просто е отказал да отговаря на въпроси на ВСС за "тази нерегламентирана среща" в офиса на бизнесмена и лидер на БСП Пловдив Георги Гергов с бизнесмена и издател на в."Сега" Сашо Дончев.

"По този начин съдебният парламент, а и обществото, се задоволи единствено и само с неговата оценка на това какво се е случило. По този начин главният прокурор се постави над закона и над етичните правила. Оттук нататък мафията може да се чувства абсолютно спокойна и безнаказана. Казусът вече е приключен. И следващото нещо е пропагандата след това да си свърши своята работа", каза шефът на ВКС.

Според него големият проблем е дали трябва "да се обожествява" фигурата на главния прокурор. "Това  не е личен конфликт и няма значение дали човекът на поста ще се казва Сотир, Борис, Никола или Иван. Да се твърди, че е личен конфликт, е поредното изместване на темата, а става дума за искане на 6 членове на ВСС, които настояват да разберат какво се е случило, когато се пие кафе нерегламентирано с двама бизнесмени, единият от които е и висш политик", коментира Лозан Панов.

"Какво направи ВСС – главният прокурор беше абсолютно кратък, не отговори на въросите. Нямаше разискване на факти, нито един факт не беше коментиран.  Единствено даде неговата субективна представа, че не е напрвил нищо нередно. Задоволихме се с неговата оценка. Ето защо аз смятам, че е необходима спешна закондателна промята, която да спре обожествяването на главния прокурор", повтори отново Панов.

Той посочи, че всеки човек си има светла и тъмна страна, а властта е голямо предизвикателство за тъмната страна, защото дава много изкушения. 

"За да може да не се даде възможност на тъмната страна да надделее, има регулатори. Трябва да има механизъм, който да позволява безконтролността, на която и да е фигура в държавата, да не се проявява. Нашата най-близка история показа, че това е много голямо изкушение за когото и да било. Ако на някого дадете безгранична власт, нормално е тъмната страна, откакто свят светува, тя да бъде изкушена и да се прояви", каза Панов.

Като пример за безконтролност шефът на ВКС припомни случая "Яневагейт" - историята умишлено бе неглижирана от премиера Бойко Борисов като "две каки". По този случай поне имаше някаква проверка, която обаче завърши безславно, докато след ЦУМ-гейт и това няма, добави той.

Панов цитира предишния главен прокурор Борис Велчев - колко лесно може да бъде повдигнато обвинение на всекиго и колко лесно бизнес отношения между партньори могат да бъдат решени с помощта на някой прокурор, който повдига обвинение.

Той се върна на думите на Бойко Борисов за румънския модел и заяви, че аналогията му звучи "много странно". 

Причините – в Румъния авторитетът на прокуратурата е 55%, в България е под 8 %. В Румъния има самостоятелен орган и DNA (антикорупционната дирекция - бел.ред.), която  има правомощията да проверява и да разследва за корупция и главния прокурор на страната. Освен това почти 80 % от обвинителните актове, които влизат в румънски съд, завършват с осъдителна присъда.

"Така че разликите са много големи. Тази активност на прокуратурата с повдигане на обвинения, в крайна сметка се различава съществено от румънския модел", каза Панов.

На въпроса, насаждан от кафявите медии - него кой може да го проверява, Панов отговори: "Разбира се, че прокуратурата, но при главния прокурор е различно".

Панов каза, че тезите, прокарвани през т. нар. медии от кръга на Пеевски, се официализират в държавния орган ВСС чрез изказвания на негови членове.

"Атаките, които са от тези посоки, а те са и от медиите на този кръг, и от ВСС са демонстративни. Основната цел е да ме спрат – агнешките главички го доказаха достатъчно ясно“, каза Панов.

По повод последните обвинения за имотното му състояние, той обяви че всички негови и на съпругата му имоти са обявени по закон и отказа да влиза в "този диалог, който вече преминава личностни граници" и засяга семейството му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?