Шефът на ВКС: Изхвърлянето на деловодството на окръжния съд е противозаконно

Принудителното изхвърляне на деловодството на Софийския окръжен съд от помещение в Съдебната палата с прокурорско постановление е противозаконно, заяви във вторник председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров.

Той коментира пред радио Нова Европа разпоредената от прокуратурата полицейска акция от предишния ден, с мотив, че окръжният съд не е изпълнил решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи заемани помещения в указания седемдневен срок. Както обясниха от СОС, изнасянето на деловодството е било забавено поради липса на помещение, в което са се прехвърли документацията.

Според Григоров обаче акцията е противозаконна "и по отношение на собствеността на това помещение, и по отношение на срока, който е даден".

Според шефа на ВКС, помещението, за което претендира прокуратурата, не ѝ е предоставено с решението на ВСС, защото това е обща част от сградата, в "междинно малко коридорче". Всички зали, фоайета, коридори, общи тоалетни и т.н. са общи части, разясни Григоров.

Освен това, по думите му, прокуратурата е издала постановлението за принудително изпълнение три дни преди изтичането на седемдневния срок, в който СОС трябвало да освободи другите заемни от него помещения.

Според министъра на правосъдието Антон Станков, на този етап няма разумно разрешение на конфликта между главния прокурор и председателя на ВКС за ремонта на Съдебната палата, както и по спора за помещенията на четвъртия етаж.

Окръжният съд няма да обслужва граждани до 1 април

Вследствие на прокурорската акция до 1 април Софийският окръжен съд ще е в инвентаризация и няма да обслужва граждани, съобщиха от съда.

Служителите на съда не работят, тъй като делата, които бяха изхвърлени, трябва да се проверят. Започната е инвентаризация и част от тях вече се преместват в друга зала. Работата на съда ще спре в канцелариите, делата, които са насрочени, обаче ще се гледат, но няма да се дават справки, обясни председателят на съда Владимир Иванчев.

"Всъщност това беше един вандализъм, който обаче беше облечен в прокурорско постановление", коментира във вторник пред Би Ти Ви Нели Куцкова от Софийския окръжен съд, председател на Съюза на съдиите.

Папките с делата не само могат да се изгубят, но и хората могат да изпуснат срокове за обжалване, коментира още Нели Куцкова малко по-късно през деня. Тя препоръча на гражданите да пращат жалбите или молбите по пощата, защото тогава се гледа датата на пощенското клеймо и се счита, че срокът е спазен.

По думите ѝ хаосът е пълен, защото дори делата да са налице, не е ясно как ще се организират съдебните заседания и как граждани и адвокати ще правят справки.

Потресена съм от това, което се случи вчера, мислех си, че предишните години гонеха Софийския окръжен съд от Съдебната палата поради това, че до голяма степен аз бях един от враговете на главния прокурор, посочи още Куцкова.

Според повечето магистрати, както и според министър Станков, безпрецедентното изхвърляне на деловодството на СОС е част от войната между Никола Филчев и Иван Григоров, който ръководи ремонта на Съдебната палата. Наскоро прокуратурата възбуди проверка срещу Григоров във връзка с разходите около ремонта, въпреки че шефът на ВКС нееднократно декларира и показа документи, според които е действано законосъобразно.

Станков: Конфликтът между Григоров и Филчев е междуличностен

Министър Станков посочи, че е бил уведомен лично от председателя на СОС Владимир Иванчев за случая с изхвърлянето на 15 000 дела на съда. Мисля, че подобни действия не влияят добре на авторитета на съдебната система, добави Станков.

Според него не може да се говори за война, а за междуличностен конфликт между главния прокурор и председателя на ВКС.

Проблемът с помещенията е на законово равнище и е създаден от решението на Конституционния съд за прехвърляне на сградите на съдебната власт от правосъдното министерство към ВСС, смята Станков.

Съдебната палата е обект от национално значение, допусната е грешка и още през 2002 г. ремонтът е трябвало да бъде организиран по друг начин, каза министърът, който посочи явното несъгласие между институциите на съдебната власт, настанени в Съдебната палата.

Според него е била допусната грешка и ВСС е трябвало да организира ремонта на сградата по специален начин. Тогава ВСС възложи ремонтните дейности на председателя на касационния съд, а ВКС е само една от 6-те институции на съдебната власт в Съдебната палата, допълни министърът.

Той отбеляза, че фактически ВСС е поел управлението на сградите, макар че може да се спори доколко то е законосъобразно, стъпвайки на Закона за държавната собственост.

Като постоянен участник в дискусията във ВСС си давам сметка за проблемите на прокуратурата относно кабинети и настаняване в Съдебната палата, както и че този проблем трябва да бъде решен, подчерта министърът пред журналисти. Той допълни, че повече толерантност е можела да доведе до по-добри резултати.

На въпрос ще се стигне ли според него да арестуване и снемане на имунитета на председателя на ВКС Иван Григоров по образуваното от прокуратурата дело по ремонта на Съдебната палата, министърът заяви, че конституцията дава такива възможности, включително за магистратите, и че няма недосегаеми.

"С най-голямо удоволствие ще предоставя имунитета на който желае. Моята съвест е чиста, моята отчетност в институцията, в която работя, е меко казано брилянтна. Минали са две проверки на Сметната палата, нямаме някакво отклонение в рамките на една стотинка", заяви по-късно Иван Григоров пред радио Нова Европа.

Помолен да каже какво следва от това, че прокуратурата е действала незаконно за изнасянето на деловодството на окръжния съд, шефът на ВКС каза: "След като обществото, след като политиците, след като българската държава позволява тези неща, ние може да действаме само и единствено с допустимите от закона средства".

Григоров предположи, че с оглед на имиджа и авторитета, председателят на окръжния съд вероятно ще атакува това определение на прокуратурата, тъй като то е в нарушение на закона, преждевременно и т.н., но това би бил само един морален акт.

Той каза, че в момента по план се извършва сериозно възстановяване и ремонт на първи сутерен в Съдебната палата, където ще настаним всички деловодства на Софийски окръжен съд. Ремонтът трябва да приключи до 10 дни и служителите от окръжния съд ще имат "идеални условия" за работа,"съобразени с всички изисквания", каза още Иван Григоров.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?