Шефът на ВКС предлага прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт

Панов призова президента да проведе консултации за свикване на ВНС

Лозан Панов, сн. БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов съобщи, че е призовал президента Румен Радев да проведе консултации за свикване на Велико Народно събрание (ВНС), което да обсъди изваждането на прокуратурата от съдебната власт и позиционирането ѝ като орган, равно отдалечен от останалите власти.

Панов е представил предложението си във вторник пред държавния глава, който преди ден изненадващо съобщи, че започва срещи с магистрати и политици за реформата в правосъдието. Първата среща на Радев бе с председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, а в сряда предстои разговор с главния прокурор Сотир Цацаров.

На излизане от президентството Лозан Панов каза пред репортери, че президентът е бил добронамерен и проявил разбиране към тезата му, но не коментира очаква ли действително да инициира консултации за свикване на ВНС и евентуалната структурна реформа на съдебната власт.

"Аз казах това, което казах и пред министър-председателя – което казах и пред вас – случаят с т.нар. ЦУМ-гейт показа, че реформата наистина не е в дълбочина и че е необходимо тя да се развие... Че това е една мимикрия на реформа и това, че този случай се мултиплицира, този път без никаква реакция от Висшия съдебен съвет и от другите институции, показва, че тази реформа очевидно не се е състояла", заяви шефът на ВКС.

По думите му трябва да бъде проведена ефективна структурна реформа, която да направи така, че "прокуратурата да не е безконтролна и безотчетна".

"И в този смисъл разговарях с него за това дали ще инициира конституционни промени, дали ще свика консултации за свикване на Велико Народно събрание. Защото прокуратурата трябва да бъде независим орган, равно отдалечен от всички власти", добави висшият магистрат.

Като друг основен приоритет на задълбочената съдебна реформа, Панов определи намаляването на парламентарната квота във ВСС.

Той добави, че предстои президентът да проведе и срещи правосъдния министър Цецка Цачева и вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева.

"Разговорът беше добронамерен, той прояви разбиране, изслуша ме и оттук нататък очаквам неговите действия – консултации за свикване на ВНС и дебат на тема – мястото на прокуратурата в съдебната власт", каза шефът на ВКС, добавяйки, че според него преструктурирането на прокуратурата като "независим орган, равно отдалечен от трите власти, е нещо, което е реално постижимо".

Панов повтори мнението си, че липсва институционална реакция по т.нар. скандал ЦУМ-гейт – частната среща на Цацаров с бизнесмена и издател на в. "Сега" Сашо Дончев в офиса на функционера от БСП Георги Гергов в офиса му в ЦУМ. За срещата се разбра от изявления на Дончев, който се възмути, че Цацаров го притискал заради критичната позиция на в. "Сега", карикатурите на Христо Комарницки и др. Главният прокурор отрече и на свой ред обвини Дончев в опит за натиск към негови подчинени прокурори.

На 15 май Лозан Панов призова с официално писмо Румен Радев да сформира специална комисия по аферата ЦУМ-гейт. Той смята, че този скандал, както и последвалите го информации за прокурорските проверки в КЕВР са създали усещането, "че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики".

Президентът обаче отклони искането, заявявайки, че той "не е следовател и разследващ орган" и че сформирането на такава комисия би било в разрез с конституцията. Румен Радев освен това окачестви конфликта във Висшия съдебен съвет между контролираното от Цацаров мнозинство и останалите му членове като "крамоли", които "не са в дневния ред" на държавата. Той обаче декларира, че споделя тревогата на Лозан Панов за състоянието на съдебната система.

На 19 май шефът на ВКС бе приет от премиера Бойко Борисов, който предпочете да си затвори очите за реалния проблем и заключи, че става дума за "междуличностни конфликти" във Висшия съдебен съвет, от които се възползвали "малки политически партии-кърлежи". Така Борисов се солидаризира с лагера на Цацаров, който отбива всички критики с твърдението, че са политически мотивирани.

До момента президентът Радев не е обявявал публично намерението си да дискутира с магистрати и политици реформата на правосъдието и не е ясно как той оценява проблемите в системата.

Лозан Панов каза още, че е запознал президента Радев с инцидент със служебен автомобил на НСО, но не конкретизира какво има предвид. "И другото нещо, за което той (Радев – бел.ред.) прояви разбиране е за един инцидент, който касае служители и автомобил на НСО с развити болтове. Той е информиран за това нещо, очаквам, разбира се, реакция", заяви единствено председателят на ВКС.

Споделяне

Още по темата

Още от България