Шефът на ВКС прогнозира отлагане на членството ни в ЕС заради съдебната реформа

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Иван Григоров заяви в Пловдив, че до края на годината едва ли ще бъдат приети законодателните промени, засягащи съдебната реформа. В този смисъл, според него, България ще има проблеми и това ще бъде отбелязано от Европейската комисия през ноември.

Григоров не изключи възможността спрямо България да бъде задействана предпазната клауза. Подчерта, че съпротивата срещу промените в съдебната система е голяма, като, според него, проблемите идват най-вече от налагащите се структурни реформи.

"Европейският доклад, вие много добре знаете, и последните изявления на еврокомисаря Оли Рен са в две посоки - прецизиране на Ннказателно-процесуалното законодателство, което, разбира се, не е много сериозен проблем. Но той говори за много съществени проблеми в досъдебната фаза - това са МВР, следствие, прокуратура."

"Това не го казвам аз, защото нямам никакво негативно отношение към тези институции, това го констатират европейските експерти", добави Григоров.

Той отхвърли упреците на МВР за лесната смяна на имената и личните данни на хора с криминални досиета, като обвини за това вътрешното министерство.

"Има лица, които са били криминално проявени и фигурират в тези списъци със сменени имена. Значи МВР в техния масив, където се водят криминално проявените лица, не може да не направи съпоставка между старото ЕГН и новото. И ако това не е направено, което е най-вероятно, то се прави умишлено", смята шефът на ВКС.

Споделяне

Още от България