Шефът на военната полиция сам си разписал допуска до секретна информация

Казусът около ръководството на Служба "Военна полиция" към Министерството на отбраната става все по-заплетен, като към досегашните мистерии се добавят анекдотични нюанси.

Военният министър Николай Младенов съобщи във вторник, че назначеният с президентски указ за шеф на службата, но не встъпил в длъжност заради липса на разрешение за работа с класифицирана информация ген. Иван Мечков, сам си е подписал такова разрешение.

"Има действия на ген. Мечков, които водят до разбирането, че той е подписал сам разрешението си. Действията са анулирани като незаконни, защото не е встъпил в длъжност", посочи министърът.

В същото време ген. Мечков твърди, че всъщност е встъпил в длъжност. Продължава да не е ясно кой е шеф на военната полиция и дали въобще има такъв. Документите се подписват от зам.-директора Борислав Младенов.

Бившият директор на службата Милко Чулев пък е наказан от ексминистъра Николай Цонев. Чулев е отказал да изпълни заповедта му да предаде поста. Наказан по случая е и директорът на служба "Военна информация" ген. Пламен Студенков.

Цонев дори е прехвърлил случая на прокуратурата, която обаче е отказала да образува производство, съобщи Младенов.

Като не са изпълнили заповедите на министъра, двамата генерали са нарушили един от основните принципи на армията – единоначалието. Според военния министър Николай Младенов обаче, ако ген. Чулев предаде службата, ще да влезе в нарушение на закона.

Младенов определя създалата се ситуация като гаф на цялата система. Мечков е назначен с президентски указ, но в същото време няма достъп до информация и не може да встъпи в длъжност.

Министърът обясни, че тепърва трябва упълномощено лице да комплектова документите на ген. Мечков, да ги предаде на съответните органи за проверка и разрешението да бъде издадено или не. Документите още не са пратени в ДКСИ, каза Младенов.

Рокадата в ръководството на служба "Военна полиция" бе одобрена в края на мандата на миналото правителство. Впоследствие президентът Георги Първанов забави указа за назначаването на Мечков, но накрая все пак го подписа.

Служба "Военна полиция" е на подчинение на министъра на отбраната и има широки правомощия да "събира и анализира" информация за националната сигурност. Служителите ѝ могат да заемат длъжности под прикритие, да използват специални разузнавателни средства и да задържат до 24 часа. ГЕРБ вече обяви, че възнамерява да върне военната полиция и служба "Военна информация" на подчинение към Щаба на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?