Шефът на "ВР" скоро щял да подаде оставка

Шефът на "ВР" скоро щял да подаде оставка

Шефът на "Бритиш петролиъм" Тони Хейуърд ще напусне поста през следващите дни, съобщава британският вестник "Сънди телеграф".

 Хейуърд, който бе критикуван заради справянето с петролния разлив в Мексиканския залив, е решил да подаде оставка преди обявяването във вторник на резултатите за полугодието на компанията.

В сряда "Таймс" бе съобщил, че Хейуърд ще се оттегли до десет седмици, за да помогне на компанията да се съвземе от кризата, припомня Франс прес.

Същевременно бе обявено, че платформата, която прокопава специален кладенец за сдържане на петролния разлив от платформа на "Бритиш петролиъм" в Мексиканския залив вече е върната на място и в момента е подготвяна, за да поднови работа. Това съобщи говорителката на британската компания Джеси Бейкър.

Плавателните съдове и съоръженията, които участват в операцията по спиране на теча, бяха преместени късно в петък, с приближаването на тропическата буря Бони. Тя обаче отслабна до тропическа депресия, докато преминаваше над Южна Флорида вчера, и така и не възвърна своята сила, когато достигна Мексиканския залив.

Адмиралът от бреговата охрана на САЩ от запаса Тад Алън, който оглавява операцията по сдържане на петролния разлив, заяв, че когато специалният кладенец бъде готов, според неговите прогнози след 3 до 5 дни, "Бритиш петролиъм" ще може да започне да излива обилно количество кал и цимент на мястото на теча. Тропическата буря Бони е довела до забавяне на работата по спиране на теча с между 7 и 9 дни, каза още Алън.

Споделяне

Още от Свят