Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефът на здравната каса е пътник – не знаел какво подписва

БСП иска НСО да охранява проф. Плочев, който бил сплашван да подаде оставка

13 коментара
Шефът на здравната каса е пътник – не знаел какво подписва

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев е на път да се прости с поста си само седем месеца след като го зае, заради конфликт с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, на чиято страна застана и премиерът Бойко Борисов.

Ананиев поиска в петък оставката на Плочев, който през главата на надзорния съвет на НЗОК, на министъра и Министерския съвет е поискал да се актуализира бюджетът на фонда, задлъжнял към чужди здравни каси с 271 млн. лева.

Ананиев е вбесен не само, че Плочев е действал зад гърба му, нарушавайки процедурите, но и заради това, че след като си признал вината и обещал пред него да подаде оставка, в последствие започнал да ходатайства за подкрепа сред депутатите и да се изкарва жертва на натиск.

Плочев не се дава

До момента Плочев няма официален коментар. От пресцентъра на касата разпространиха съобщение, че министърът няма правомощия да иска оставката на Плочев, тъй като той се избира от Народното събрание и не са налице основания за това. Освен това оттам заявиха, че управителят на касата още на 2 февруари е информирал с официално писмо министъра за проблема с дълговете към чуждите здравни фондове, т.е. не е действал зад гърба му.

Съпоставка между двете писма обаче показва, че те не са идентични и само в това до депутатите се настоява за актуализация на бюджета.

Конфликтът прерасна в политически

Острото изказване на Ананиев спрямо Плочев му навлече обвинения от страна на БСП и някои представители на здравния сектор за недопустима намеса в работата на НЗОК, която е независима институция. От БСП дори твърдят, че Плочев бил заплашван от високопоставен политик да се оттегли. Социалистите дори се обърнаха към президента Румен Радев с искане НСО да прецени степента на опасност и ако трябва да назначи охрана на управителя на НЗОК. Засега не е ясно ще се поддаде ли Плочев на натиска да си подаде оставката.

Ананиев уточни, че не той уволнява Плочев и в крайна сметка решават депутатите, но той е в правото си да му поиска оставката. Премиерът Бойко Борисов подкрепи министъра.

"Не може да вкарваш актуализация на бюджета на здравната каса, и то за 200 млн., без преди това да си минал през министъра си, правителството си, без да видиш с какви пари разполага бюджетът", заяви Борисов от Мюнхен.

Освен това от думите му стана ясно, че той възприема управителя на здравната каса като част от екипа на здравния министър. “Всеки министър трябва да си довежда екип и да може да работи с тези хора“, каза Борисов и припомни, че Плочев е "доведен" от бившия здравен министър Николай Петров, макар да беше предложен и избран от мнозинството на ГЕРБ в парламента.

"Милиарди, милиарди левове сме осигурили за здравеопазването в България и то години наред и все някак си в един момент Здравната каса излиза и има дупка. Видяхме как са харчени пари за лекарства, как са източвани пари. Не може само да осигуряваме възможност някой да краде повече", заяви Борисов и добави, че службите работят.

Какъв е проблемът с дълговете към чуждите фондове?

Проблемът с дълговете на НЗОК към чуждите здравноосигурителни фондове за лечение на български граждани в ЕС датира от няколко години и в последните няколко бюджета на НЗОК винаги се залага много по-малка от необходимата за разплащане сума. Водят се обаче преговори и са постигнати договорки за разсрочено плащане с държавите, към които имаме най-големи задължения, например Германия. Според европейското законодателство всички граждани, в това число и българските, имат право на оказване на спешна помощ при пребиваването си в друга страна членка срещу европейска здравноосигурителна карта, а когато става въпрос за планово лечение, се издава формуляр, удостоверяващ, че лечението ще бъде платено. Медицинската услуга трябва да бъде платена до 18 месеца след оказването ѝ, но българската здравна каса системно бави плащания. Така в момента дълговете към чужди здравноосигурителни фондове са 271.2 млн. лв., от които 207.2 млн. лева – просрочени, а предвидената в бюджета сума за плащания е едва 73 млн. лева. Заради проблема чужди болници започват трайно да отказват прием на български пациенти – нещо, което Ананиев отрича и твърди, че не му е известно.

Заради проблема Плочев пише писмо до депутатите на 9 февруари с настояване за актуализация на бюджета на НЗОК със 140 млн. лева и казва, че задълженията могат да станат причина за наказателна процедура срещу България. В писмото си до Ананиев от 2 февруари обаче Плочев никъде не говори за актуализация на бюджета, а само за трансфер от 18 млн. лева за издадените формуляри от министерството S2 за лечението на български граждани в други европейски страни.

За другата сряда е насрочено изслушване на Плочев в парламентарната здравна комисия за проблема с дълговете към чужди здравни каси.

Плочев пратил писмо до НС, без да знае какво подписва

Ананиев обясни в петък в парламента, че когато го е попитал дали е писал такова писмо до парламента, Плочев първоначално е отрекъл, а после обяснил, че "подписал писмото, без да гледа".

"Попитах проф. Плочев: "Има ли такова писмо, което сте подписали до Народното събрание?" неговият отговор беше: "Не". Когато извадих писмото и показах подписа му, той отговори, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицирал. Тогава му предложих да направим постъпки пред съответните служби, за да установим кой е злоупотребил с подписа му . В този момент той помоли да се обадим в Касата, за да видим как е изведено писмото и каква е цялата процедура по съгласуването му. В момента, в който ни изпратиха по имейл писмото със съгласувателните подписи, проф. Плочев започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че няма участие в цялата тази история. Заяви, че са му дали да подпише писмо и го е подписал, без да гледа", разказа Ананиев.

БСП иска охрана от НСО за Плочев заради натиск

От БСП обаче обявиха, че върху Плочев се оказва натиск и дори настояха президентът Румен Радев да поиска НСО да прецени степента на опасност и ако трябва да назначи охрана на управителя на НЗОК.

"Днес чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който му казва следното: "Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро. В противен случай ние имаме и други мерки, ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор", заяви депутатът от БСП Славчо Велков без да конкретизира кой е отправил заплахата.

Плочев обещал на Ананиев да подаде оставка, а после тръгнал да търси подкрепа

Здравният министър каза, че управителят на НЗОК обещал да си подаде оставката на 15 февруари, но вместо това "тръгнал в парламентарните групи, за да злоупотребява, че някой го насилва".

"След като видя, че няма как да избяга от своя подпис, проф. Плочев каза, че едва ли не са му дали писмото до председателя на Народното събрание, до всички парламентарни групи в парламента и той, без да гледа го е подписал. Поисках му оставката онзи ден. Той пред мен заяви: "Господин министър, виновен съм, ще си поема отговорността и утре ще отида да си подам оставката“. Това трябваше да се случи вчера. Аз очаквах да си подаде оставката, а той тръгва да обикаля парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е обиждал, че насила се иска да освободи поста. Много некоректно, изключително некоректно", заяви Ананиев

"Как можеш да кажеш, че подписваш писмо до председателя на Народното събрание без да знаеш какво си подписал!? Това пълномощие го няма в договора за управление. По процедура първо Надзорният съвет на НЗОК трябва да вземе такова решение, да изпрати предложение до министъра на здравеопазването, а той от своя страна да го внесе в Министерския съвет и оттам ако се вземе положително решение, следва актуализацията да се внесе в Народното събрание", коментира здравният министър.

"Той дори не знае, че една такава актуализация, за да се направи, трябва да се направи актуализация на целия държавен бюджет", възмути се Ананиев, който в качеството си на дългогодишен зам.-министър на финансите изготвяше държавния бюджет.

"Не мога да разбера, кой подучи проф. Плочев и какво цели с това действие. Не искам да правя политически изказвания относно това дали някой стои зад тези действия", каза още Ананиев.

Знае ли какво подписва Плочев?

Това не е първият път, в който се оказва, че документи, излизащи от здравната каса, са подписани без знанието на Плочев или без самият той да съзнава какво подписва. През есента на минилата година в една от стенограмите от заседание на Надзорния съвет на касата се видя, че без неговото знание и в негово отсъствие е било подписано писмо до директора на една от районните здравноосигурителни каси с разрешение да сключи договор с нова частна кардиологична болница.

За това, че при управлението на Плочев в касата настъпва прогресиращ хаос предупреди и освободеният през декември миналата година подуправител на НЗОК Димитър Петров. Тогава той заяви, че Плочев не разбира естеството на работа на здравноосигурителния фонд и е по-добре за самия него да напусне поста, тъй като лесно може да бъде подвеждан за решения, които в последствие ще се обърнат срещу него.

Какво свърши управителят на НЗОК?

Камен Плочев беше избран за управител на здравната каса в края на юли миналата година и бе кандидатура на управляващата партия ГЕРБ по предложения на вече бившия здравен министър Николай Петров.

Плочев оглави НЗОК със заявката да се бори с лобизма и стандарта "Илиянци" в здравеопазването.

През близо седемте месеца начело на здравноосигурителния фонд единствената му инициатива обаче бе за преместването на институцията в друга сграда, тъй като му е трудно да разпознава служителите си от живущите в трите блока, които касата обитава.

През останалото време Плочев не спираше да се изненадва от общоизвестни факти като този, че фондът плаща по три пъти за един болен. Управителят на НЗОК обаче така и не излезе публично с предложение какво да се промени, а преди около месец прогнозира, че здравната система ще рухне до една-две години, отново без да каже той какво прелага, за да не се стигне дотам.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. виктория
  #13

  Кажи, бе Отворко...много си навътре, гледам. Няма да се занимавам с ректора, защото той е неспасяем случай. Изключително ценно ще е обвинението на Специализираната прокуратура за действия против националната сигурност, нали знаеш, там вече всичко е много дебело.
  Сега за зъбаря. Добре, че ми напомни, че е протезист, бях забравила. Идеята да държи 1000000 лев в стерилизатор говори 2 неща: за здрав селски произход и за нежелание тези пари да излязат на светло. На светло означава, ако са от зъболекарската

 2. trezwomislesht
  #12
 3. Вели
  #11
 4. lubobansko12
  #10

  Защо, впрочем, изтрихте предния коментар!? Защото Плочев не е послушен син на Партията ли? Да не би да е подписал писмото за да плати на ваши фирми!?...

 5. lubobansko12
  #9

  Комуноид, готов да подпише и смъртната присъда на България, стига Партията и Путин да му наредят.

 6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #8
 7. виктория
  #7

  Това е нов биологичен вид в България - професор-калинка. Бележат голям каламитет напоследък. Миналата година имало 2000 новоизлюпени. Някои от по-старите пък ще си изживеят днине в затвора - разни ректори, декани-зъбари и пр. крадливи калинки.

 8. Калико Джо
  #6

  Егати управлението на държавата, като такива галфони се слагат на толкова значими постове и после трябва скоропостижно да ги махат като направят маса золуми. Толкова ли не можаха да намерят някой по-свестен за този пост?!

 9. Коментарът е изтрит в 20:24 на 30 май 2018 от автора.
  #5
 10. trezwomislesht
  #4

  Предполагам че е удостоен с поста за някакви заслуги към партията майка. Така става когато със смяната на всяка власт се сменят и лицата на ключови постове в администрацията. За минали и бъдещи услуги...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.