Шефът на здравната каса не знаел за източването й от чужбина

Плочев отказва да подаде оставка и твърди за силен политически натиск

Шефът на здравната каса не знаел за източването й от чужбина

Кризата с поисканата и отказана оставка на председателя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разкри нов проблем около източването на касата – от български лекари, работещи в чуждестранни клиники. Шефът на НЗОК проф. Камен Плочев призна в понеделник, че не бил наясно със съществуването на тази схема, за която му съобщил премиерът Бойко Борисов.

Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев заради самоволното му решение да настоява пред парламента да актуализира бюджета на НЗОК в нарушение на процедурата. Плочев обаче, окуражен и от подкрепата на червени депутати, отказва да се оттегли. Изпратеното до НС писмо той оправдал пред Ананиев с това, че не знаел какво подписва. Това допълнително усложнява ситуацията в НЗОК, която е силно задлъжняла към здравните каси на държави в ЕС, лекуващи българи.

Конкретното провинение на проф. Плочев е, че без да има съгласието на надзора на НЗОК, на здравния министър и на МС, е изпратил писмо до Народното събрание за актуализиране бюджета на касата. Той повтори в понеделник пред бТВ, че не е направил нищо незаконно и няма да си подаде оставката.

Плочев обаче обвини председателя на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-здравен министър Жени Начева в груба намеса в работата му.

Български лекари източвали НЗОК от чужбина

Плочев съобщи, че преди ден говорил с премиера Бойко Борисов, който му обяснил, няма проблем да се разплатят парите на чуждите фондове, но първо трябвало да се спре източването на НЗОК от недобросъвестни български лекари, работещи в чужди клиники. Проблем, за който Плочев твърди, че научава от премиера, въпреки, че е бил обсъждан в негово присъствие на заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

“Вчера говорих с премиера. Човекът ми обясни любезно. Много точно и ясно каза: Имаме проблем не да платим парите. Има проблем как да спрат да се източват тези пари, защото има група недобросъвестни български лекари, които работят в Европа и викат с рейсове определени хора, лекуват ги като спешни и след това НЗОК плаща тези пари“, разказа Плочев. Заради това чужди болници привличали български лекари и така "хем ни взимали парите, хем ни взимали кадрите".

"Ако това ми го беше казал Ананиев, аз нямаше да напиша писмото", заяви Плочев.

Борисов казал на Плочев, че нищо не разбира от политика

По думите му Борисов не му е искал оставката, но го е упрекнал, че не се прави така и "нищо не разбира от политика". Плочев от своя страна го уверил, че не иска да клати правителството или да навреди на някого, а да реши един проблем.

Той се оплака, че за четири месеца се е срещнал със здравния министър Кирил Ананиев само веднъж и то, за да му поиска оставката: "Това работа между министър и шеф на каса ли е? Как да говоря с него, като не ме вика".

Плочев обвини зам.-министър Начева в груба намеса в работата му

Същевременно шефът на НЗОК обвини председателя на надзорния ѝ съвет - зам.-здравния министър Жени Начева, че грубо се намесвала в работата му: "Начева грубо се бъркаше в работата ми. Стигна се до там, че ми докара един човек и ми каза: Уволняваш си главния секретар и назначаваш този човек. Аз онемях".

Той допълни, че Начева самоволно викала хора в кабинета си, "взимала цифри", различни разчети се правели Министерството на здравеопазването, а не в здравната каса.

Не съм дирекция в МЗ, а независима институция

"Като член на надзора има право да надзирава дейността, а не да се меси в оперативната работа. Аз не съм дирекция към министерството, аз съм независима институция", заяви Плочев.

"Само парламентът може да ми въздейства и да ме махне", каза още Плочев, който в сряда ще бъде изслушван за проблема с дълговете към чуждите здравноосигурителни фондове в парламентарната здравна комисия.

Заплахите към Плочев били от човек с претенции, че управлява държавата

В студиото на бТВ Плочев се яви със "своя добър приятел" - депутатът от БСП Славчо Велков, който уточни, че присъства в лично качество, а не като депутат от опозицията. Той заплаши, че ако се стигне до обсъждането на оставката на управителя на НЗОК в парламента, ще назове името на високопоставения политик, който си е позволил да заплашва Плочев.

"Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми каза, че с него е проведен разговор, да ми предаде да си подам оставката, да се разделим с добро, защото иначе ще бъде включена репресивната машина на държавата и работа в държавна болница никога няма да си намеря", разказа Плочев.

Велков поясни, че натискът срещу него идва от политик, на висок пост в управлението на държавата.

"Преди това същият човек е звънял на Плочев да се запознават. По-високо от министър, с претенциите да управлява държавата", допълни още Велков.

Здравният министър Кирил Ананиев също разговарял със Славчо Велков с молбата да въздейства на Плочев да подаде оставка.

"Истината е, че там се бързаше докато се върне премиера тази оставка да бъде оформена и да кажат, ето бе, той сам си подаде оставката", заяви Велков.

Споделяне

Още по темата

Още от България