Схефер: Европа изостава от САЩ в борбата срещу тероризма

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер смята, че в сравнение със САЩ Европа се бави да признае, че тероризмът е не само външна, но и вътрешна заплаха и че Ирак е шанс за Европа да укрепи Северноатлантическия съюз, предаде Франс прес.

В интервю за в. Ню Йорк таймс в петък Яп де Хоп Схефер казва, че докато САЩ се концентрират върху борбата с тероризма, Европа мисли главно за последствията от тероризма.

Генералният секретар на НАТО е убеден, че обтегнатите трансатлантически отношения се дължат на факта, че се гледа на нещата от различна гледна точка и това разминаване е станало ясно след атаките срещу САЩ от 11 септември 2001 г.

За да се укрепят разклатените отношения между Европа и САЩ, Европа трябва да поеме инициативата и това да стане в Ирак, казва още Яп де Хоп Схефер.

Схефер препоръча на европейците да съчетаят външната и вътрешната сигурност, както американците.

Пред Съвета за международни отношения в Ню Йорк генералният секретар на НАТО каза, че Европа има да наваксва.

Като бивш външен министър на Холандия Схефер подкрепи администрацията на Буш за войната в Ирак, но без да влиза в конфликт с останалите европейски лидери, отбелязва ББС.

Запитан за позицията на НАТО по отношение на Ирак, Схефер каза: "Когато иракското правителство поиска от НАТО да направи повече, ние ще обсъдим сериозно въпроса кога и дали това е възможно".

Генералният секретар очаква академията на НАТО за обучение на иракски офицери да стартира в края на годината. НАТО освен това обучава иракчани извън територията на страната.

НАТО ръководи международните мироопазващи сили в Афганистан от края на миналата година - първата мисия на Алианса извън територията на страните - членки.

По отношение на ситуацията там Схефер повтори тревогите на международната общност за съживяване на търговията с дрога.

"Макови насаждения се отглеждат на огромни територии в страната, от тях се финансират определени племенни командири, а икономиката на Афганистан е доминирана от нелегалните печалби от опиумен мак", каза Схефер пред Ню Йорк таймс.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?