Схефер обяви създаването на натовска военна академия в Ирак

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, който е на необявено еднодневно посещение в Ирак, съобщи, че в страната се създава военна академия, предаде АФП. Схефер обяви това в петък пред офицери от алианса, които са в Ирак, за да обучават иракски офицери.

Същия ден най-малко 26 души загинаха в Багдад при атаки срещу джамия и полицейски участък. Отговорност за взривовете пое йорданският ислямист Абу Мусаб ал Заркауи.

По повод поредното нападение срещу иракските органи на реда кореспондент на ББС посочва, че иракските полицаи са принудени да отделят почти толкова време за собствената си защита, колкото за патрулиране по улиците.

Иракчаните искат възможно най-бързо да станат по-независими от други военни сили и да поемат съдбата на страната си в свои ръце, подчерта Схефер. Той се срещна и с иракския външен министър Хошияр Зебари и с представители на държави от НАТО.

Генералният секретар на НАТО изтъкна, че е важно изборите в Ирак да се състоят на предвидената дата 30 януари.

До момента са обучени около 100 иракчани в страната и в чужбина, уточни полковник Петер Линдквист от информационната служба на НАТО.

Командващият силите на НАТО генерал Джеймс Джоунс, който придружава Схефер при посещението му в иракската столица, изрази учудване от бавното темпо на възстановяване на сигурността в страната, предаде АП. Той заяви, че е очаквал местната съпротива да бъде овладяна по-бързо, отколкото в Афганистан.

Генерал Джоунс призова страните от НАТО, които се противопоставиха на войната в Ирак, особено Франция и Германия, да се включат в обучението на иракските военни сили.

Заркауи пое отговорност за атентатите

Групировката на Заркауи разпространи съобщение в Интернет, в което поема отговорност за двете последни нападения в Багдад.

"В този свят ден лъвовете на Организацията на Ал Каида за джихад в Ирак нанесоха удари по убежищата на вероотстъпниците, които продадоха религията и честта си на безценица", се казва в съобщението от петък, цитирано от АФП.

Същия ден въоръжени лица нападнаха силно укрепен полицейски участък близо до пътя към летището в западните райони на иракската столица Багдад.

Според говорител на вътрешното министерство бунтовниците са обстрелвали участъка с минохвъргачки и са застреляли всички в него, като са разграбили склада за оръжие, освободили задържаните и подпалили колите, преди да се оттеглят. Най-малко десет полицаи са убити, а ранените са много повече.

При другия самоубийствен атентат с кола бомба в сунитския квартал Азамия в Багдад бяха убити 14 души, а ранените са 19. Експлозията станала пред шиитска джамия и причинила значителни материални щети.

Междувременно в Мосул в северен Ирак загинаха най-малко 6 души при обстрел срещу главната сграда на местните общински власти и срещу американска военна база в района.

При нападение срещу конвой близо до град Киркук бе убит 1 американски войник.

Споделяне

Още от Свят