Шефка на избирателна комисия напира да оглави “Софийски имоти”

Шефка на избирателна комисия напира да оглави “Софийски имоти”

Скандалната общинска фирма “Софийски имоти” продължава да привлича като магнит мераклии да я управляват въпреки нестихващите скандали около нея от десетилетие. Общо 15 са кандидатите да влязат в новия тричленен директорски борд, който трябва да бъде избран от Столичния общински съвет (СОС). Това научи Mediapool от членове на комисията за избор на новите началници.

Горещите директорски столове в “Софийски имоти” се освободиха след като общинският съветник от БСП Георги Кадиев разгласи как   изпълнителният директор Диян Цветков   е пазарувал маркови дрехи, дамски парфюми, тигани и друга битова техника с пари за представителни нужди. Проверката, назначена от столичния кмет Йорданка Фандъкова показа, че лимитът е бил превишен и поиска отстраняването на целия директорски борд.

Управляващото мнозинство от ГЕРБ в СОС обаче се застъпи за другите двама членове на управата - Полина Витанова и Добромир Бориславов, с аргумента, че фирмата не може да остане без началници до избора на ново ръководство. Витанова дори беше избрана за временно изпълняваща длъжността директор.

Това решение на СОС изглежда е дало увереност на Полина Витанова и Добромир Бориславов и сега двамата отново са подали документи да останат в ръководството на скандалната фирма. В момента Полина Витанова е председател на Районната избирателна комисия за 23-ти многомандатен столичен район и най-вероятно е излязла в отпуск от “Софийски имоти”. Преди да влезе в ръководството на скандалното дружество Витанова беше експерт към комисията по стопанска политика, която се ръководи от Николай Стойнев. Той е председател на комисията по избор на новия директорски борд на фирмата.

Другият претендент за поста е бившият директор на “Софийски имоти” Александър Шопов. Той също е подал документи в конкурса, разказаха запознати пред Mediapool. Шопов беше сменен през 2009 г. по настояване на бившия председател на СОС Андрей Иванов. Тогава срещу смяната му скочи Радослав Тошев, общински съветник от ГЕРБ и председател на транспортната комисия. Тошев има апетити към столичните имоти още от времето, когато влезе с листата на “Гергьовден”.

Човекът на Андрей Иванов, който оглавяваше “Софийски имоти” от 2009 до началото на 2012 г. - Камен Манов, не е подал документи.

Очаква се най-рано след месец да е ясен новият директорски борд на “Софийски имоти”.

Фирмата е атрактивна заради имотите, които притежава. Тя обаче няма право да ги продава. За тази година е планирано около десетина от имотите на общинското дружество да бъдат продадени чрез Столичната общинска агенция за приватизация. В четвъртък СОС одобри продажбата на офис на бул.”Дондуков” 66.

Споделяне

Още по темата

Още от България