Шефката на Агенцията по трансплантациите подаде оставка, пациенти я защитиха

Рокада в момента само би забавила решаването на проблема със спрените белодробни транслантации, смятат пациентите

Д-р Марияна Симеонова

Директорката на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) д-р Марияна Симеонова е депозирала оставката си пред министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, като все още решение за освобождаването ѝ от поста не е взето.

Оставката на Симеонова е свързана с протестите на нуждаещи се от трансплантация на бял дроб в чужбина заради прекратения достъп на български пациенти до чужди клиники и невъзможността на институциите да разрешат проблема в продължение на месеци. 

За 29 юни е насрочен нов протест пред здравното министерство заради проблема, но пациентски организации, включително организаторите на протеста, защитиха Симеонова и заявиха, че “понастоящем всяка промяна в ръководството на ИАТ би довела до забавяне или преустановяване за неизвестен период от време на започнатите разговори за подновяване на договора с европейска клиника, в която да се осъществяват белодробни трансплантации на български пациенти".

От Министерството на здравеопазването заявиха, че Ананиев изчаква резултати от поръчаната от него експертна оценка за дейността на Агенцията по трансплантациите и на базата на нея ще бъде взето решението.

Организаторите на протеста на 29 юни настояват лично министър Ананиев да им обясни проблема с липсата на лечение за нуждаещите се от белодробна транстлантация българи.

Шестте организации - Алианс на трансплантираните, Асоциация “Пулмонална Хипертония“, Национален алианс на хората с редки болести, Асоциация “Муковисцидоза“, Сдружение “Идиопатична белодробна фиброза“ и Асоциация “Саркоидоза“ - припомнят, че протестът е насрочен точно месец след символичното изпращане в емиграция на нуждаещите се от белодробна трансплантация и питат какво се е променило за това време.

В момента 16 души с тежки белодробни заболявания чакат за животоспасяваща трансплантация в чужбина, тъй като тя не се прави у нас. От миналата година единствената европейска болница, приемаща български пациенти за белодробни трансплантации, във Виена, отказва прием. Проблемът произтича от неуредени отношения между агенцията и европейската мрежа Евротрансплант.

Липсата на трансплантации стана повод за протести на пациенти пред здравното министерство в края на май.

Тогава Симеонова увери, че договорът с австрийската клиника ще бъде подновен, а освен това се водят и разговори с болници във Франция и Великобритания, но очевидно до момента проблемът остава нерешен.

Тогава стана ясно също, че освен здравното министерство с решаването на проблема е ангажирано и Министерството на външните работи.

По-рано през деня зад Симеонова застанаха и от пациентски организации “Заедно с теб“, които се обявиха категорично против оставката ѝ.

“Тя работи успешно и отдадено години наред с пациенти, близки на донори и лекари. Успя да постигне много за донорството и трансплантациите в България. Благодарение на нея беше създадено доверие в донорството, тя успя да сплоти пациенти и лекари“, се казва в позиция на организацията.

“Заставаме твърдо зад професионализма и човечността ѝ и заявяваме пълно доверие към работата ѝ“, допълват те.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?