Шефката на Агенцията по трансплантациите все пак се оттегля

Д-р Марияна Симеонова

Директорът на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) д-р Марияна Симеонова отново е подала оставка, след като вече веднъж поиска да се оттегли през юни, но тогава оставката ѝ не беше приета от здравния министър Кирил Ананиев.

Тогава мотиви за оттеглянето не бяха посочени, но се предполага, че бе свързано с протестите на нуждаещи се от трансплантация на бял дроб в чужбина заради прекратения достъп на български пациенти до чужди клиники и невъзможността на институциите да разрешат проблема в продължение на месеци. 

Този път Симеонова е посочила лични мотиви, като от здравното министерство уточниха, че са свързани с нейното професионално развитие. По неофициална информация Симеонова ще работи извън България. В близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова остава на поста.

Междувременно екипът на Министерството на здравеопазването продължава преговорите за сключване на договор с европейски трансплантационен център, който да осигури лечението на българските граждани, нуждаещи се от трансплантация на бял дроб. На финален етап са разговорите с трансплантационния център в гр. Есен, Германия, за които д-р Симеонова ще продължи да съдейства със своята експертиза, заявиха от МЗ.

Белодробни трансплантации не се извършват у нас и затова нуждаещите се пациенти до миналата година се лекуваха в австрийска клиника, но след изтичането на договора с нея тя спря приема заради неуредени отношения на страната ни с донорската мрежа Евротрансплант.

В момента 16 души с тежки белодробни заболявания чакат за животоспасяваща трансплантация в чужбина.

Липсата на трансплантации стана повод за протести на пациенти пред здравното министерство в края на май. През юни Симеонова подаде оставка, но след вълна от подкрепа за нея от страна на пациентски организации запази поста си. Тогава здравният министър ѝ възложи да изготви концепция за развитие на ИАТ, в която да намерят решение проблемите на институцията и документът да мине през обществено обсъждане с пациентските организации.

Очаква се Симеонова да даде пресконференция във вторник. 

Споделяне

Още по темата

Още от България